Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gammalt fängelse i Malmö blir förvar för Migrationsverket

"Utmaning för oss att göra det mjukt inuti"
1:51 min
Bilden visar Kirsebergsanstalten i Malmö. En beigevit byggnad med grönt tak, byggd 1914. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Kirsebergsanstalten byggdes 1914. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Från den 1 oktober planerar Migrationsverket att öppna ett nytt förvar på den gamla Kirsebergsanstalten i Malmö. Fängelset från 1914 ska då hysa omkring 100 personer som inte får stanna i Sverige och där man antar att de tänker hålla sig undan en avvisning.

Det vita fängelset med det gröna taket i stadsdelen Kirseberg i Malmö byggdes 1914. Närmaste granne är en skola och en fotbollsplan. För ett år sedan tömdes anstalten för att renoveras. Från i höst öppnar Migrationsverket ett nytt förvar här.

– Det är en gammal solid byggnad och absolut fängelselik i allra högsta grad. Den stora utmaningen för oss blir att göra det mjukt inuti, säger Anna Christeen som kommer att bli chef för det nya förvaret. 

De 100 platserna kommer att läggas till de drygt 255 förvarsplatser som redan finns på olika orter i landet. Regeringen räknar med att fler personer kommer att behöva tas i förvar i takt med att det blir fler avslag på asylansökningar, efter den stora ökningen av antalet asylsökande förra året. 

Inuti kommer man att försöka göra miljön mindre fängelselik, med hjälp av färger och möbler, men framförallt med hur personalen agerar. De ska vakta på säkerheten, men inne på området ska de förvarstagna ändå kunna röra sig så fritt som möjligt.

– Det är egentligen det svåraste med att jobba i låst verksamhet, att förhålla sig till regler och rutiner men ändå inte inskränka mer än nödvändigt, säger Anna Christeen. 

Den som har tagits i förvar har inte begått något brott, men frihetsberövas för att Migrationsverket eller polisen anser att det finns en risk att personen tänker hålla sig undan en avvisning från Sverige. 

Det förekommer ibland demonstrationer vid Migrationsverkets förvar. Redan innan det här nya förvaret har öppnat i Malmö är en demonstration aviserad i veckan som kommer. Att man nu får ett förvar som ligger centralt och är lätt att hitta, finns med i beräkningen. 

– Givetvis ska det vara säkert både för anställda och förvarstagna. Men där är ju inte mycket att göra. Byggnaden ligger i dag väldigt centralt och så är det, säger Anna Christeen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".