Volkswagen-bil. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/TT.
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/TT.

Knappt en procent av VW-bilarna åtgärdade

Ingen skillnad i utsläpp enligt tysk tidning
1:38 min

Det kan ta tid för Volkswagenkoncernen att åtgärda dieselbilar i Sverige efter skandalen med utsläppsfusket. Hittills har mindre än en procent av bilarna åtgärdats.

– Vi hoppas förstås att kunna åtgärda merparten av bilarna under året, det är målet i alla fall, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagengruppen i Sverige.

Hittills har ungefär 1 200 bilar av totalt 225 000 åtgärdats efter utsläppsfusket med dieselbilar som avslöjades i höstas.

En orsak till att det tar tid och är lite krångligt är att det är flera olika märken och många bilmodeller det handlar om och för var och en ska Volkswagens åtgärd godkännas.

Proceduren genomförs av en tysk myndighet, KBA, och sedan gäller den för hela EU. 

Hittills har knappt 7 000 bilägare i Sverige fått brev om att det nu finns ett godkänt sätt att åtgärda utsläppsfusket, och av dem så har 1 200 hittills åkt till verkstad med sina bilar.

Frågan är också vad själva åtgärden har för praktisk betydelse.

Tyska biltidningen Auto Motor Sport har mätt utsläppen vid vanlig körning på en av bilarna som varit inne på verkstad, före och efter verkstadsbesöket, och de uppmätte ingen skillnad på utsläppen före och efter.

– Förmodligen kommer åtgärden inte ha så stor praktiskt påverkan på fordonen i verklig trafik, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.

Hur ser du på det?

– Det är en brist i dagens regelverk. Men det är inte så att vi stillasittande sitter och tittar på, utan vi har i fem-sex år arbetat med att förbättra regelverket. Från och med nästa år kommer fordon att testas i mer representativa testmetoder, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".