Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: TT

Alliansen kritiserar Fridolin för försöken med betyg från fjärde klass

"Regeringen bryter än en gång mot ingångna överenskommelser"
2:37 min

Allianspartierna och Sverigedemokraterna riktar skarp kritik mot utbildningsminister Gustav Fridolin och regeringen. Oppositionen är missnöjd med hur försöken med betyg i fjärde klass har utformats. De menar att regeringen bryter mot den blocköverskridande överenskommelsen om betyg.

– Jag kan bara konstatera att regeringen än en gång bryter mot ingångna överenskommelser. Och som förslaget är utformat just nu så är det inte i enlighet med den överenskommelse som Alliansen har slutit med regeringen. Som förslaget är utformat så blir det omöjligt för de flesta skolor att delta, säger Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

För två veckor sedan lade utbildningsminister Gustav Fridolin fram en promemoria som beskriver hur försöket med betyg i fjärde klass ska gå till.

Förslaget baseras på den överenskommelse som regeringen gjorde med allianspartierna i februari förra året, och innebär att maximalt 100 skolor ska testa betyg i fjärde klass från och med höstterminen 2017.

Men oppositionen menar nu att Fridolin bryter mot förra årets överenskommelse, och det är framförallt två punkter man vänder sig mot.

Det första är att förslaget säger att den som driver skolverksamhet måste ha minst fyra skolenheter för att få delta i försöket. Allianspartierna menar att det stänger ute en stor del av friskolorna, och särskilt mindre friskolor på landsbygden.

Det andra är att försöket ska utvärderas genom en jämförelse i utveckling mellan barn som fått betyg och barn som fått arbeta med estetiska lärprocesser, som exempelvis sång och dans.

-- Det regeringen nu föreslår gör att försöket inte blir bra. Dels stänger man ute väldigt många friskolor, och man har en jämförelsegrund som är väldigt konstig. Det blir svårt att jämföra vilken effekt det här får, säger Christer Nylander skolpolitisk talesperson för Liberalerna och vice ordförande i utbildningsutskottet.

Gustav Fridolin menar att begränsningarna är nödvändiga för att få ett rättvist urval.

– Vi var överens om att man ska högst ha en fjärdedel av sina skolor med i ett sånt här försök. Jag har lite svårt att förstå varför alliansen skulle vara oroliga att jämföra resultaten av tidigare betyg och jämföra med estetiska läroprocesser, säger Gustav Fridolin.

Men varför jämför ni inte bara skolor som får betyg med skolor som inte får betyg?

– Därför att det här inte är ett slumpmässigt urval av skolor. Det här är skolor där lärare och rektorer står bakom att man ska använda sig av tidigare betyg. Därför kan det inte ge resultat som blir tillämpbara på hela skolsystemet, säger Gustav Fridolin.

Liberalerna kommer nu att skicka ett brev till Gustav Fridolin där de kräver att regeringen ändrar punkterna. Om inte utbildningsministern backar så kommer man agera i riksdagen för att få till en ändring, genom ett så kallat utskottsinitiativ.

Det initiativet skulle också få stöd av de andra allianspartierna och Sverigedemokraterna, visar en rundringning som Ekot gjort.

– Det finns en majoritet i riksdagen som vill ha tidigare betyg än vad regeringen vill och då får naturligtvis den majoriteten aktivera sig igen, säger Christer Nylander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".