Delad bild: Amanda Lind och statistik
Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind är inte förvånad över partiets sjunkande väljarstöd. Foto: Thomas Johansson/TT, Sveriges Radio.

Kraftig minskning för Miljöpartiet i Svensk väljaropinion

Partisekreteraren: Partiet har haft en svår och turbulent tid bakom sig
2:10 min

I maj får Miljöpartiet sitt sämsta resultat hittills i Svensk väljaropinion – en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus gör för Ekot.

Se hela grafiken för väljaropinionen här

– Sett till att Miljöpartiet har haft en svår och turbulent tid bakom sig så är det inte särskilt oväntade siffror. Nu är det viktigt för oss att fokusera framåt, jobba för ett hållbart samhällsbygge i hela landet och driva på för en offensiv klimatpolitik, säger partisekreterare Amanda Lind.

Miljöpartiets opinionskurva har lutat neråt länge, men nu är lutning brantare än någonsin. Inför valet 2014 hade partiet kring tio procent av väljarstödet i Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av resultaten från Demoskop, Novus, Sifo och Ipsos.

Efter valet låg partiet kring sju procent, men i december gick partiet under sex procent och efter Mehmet Kaplans avgång och kritiken mot partiledningen för hanteringen av partistyrelsekandidaten Yasri Khan fick partiet förra månaden 5,2 procent och nu alltså 4,2.

Frågan är nu hur avgörande det är för partiets försök att lyfta att man har två nya ministrar, Peter Eriksson och Karolina Skog.

– Jag tror att det ger mycket bra och ny kraft i vårt arbete. Det är viktigt för oss att fokusera på bostadsbyggandet och vår miljö och klimatpolitik, säger Amanda Lind.

I majmätning är förändringarna i väljarstödet i övrigt små. Vänsterpartiet fortsätter sakta uppåt och får med 7,7 procent sitt bästa resultat på två år. Liberalerna får med 6,4 procent sitt största stöd sedan valet. Största parti är Socialdemokraterna med 26,5 procent, följt av Moderaterna på 25,5 och Sverigedemokraterna på 16,7.

Sedan årsskiftet har alliansen lett med ungefär tre procentenheter över de rödgröna partierna, i maj med 41,8 procent av väljarstödet mot 38,4. Frågan är nu hur de rödgröna ska försöka vända på det.

– Det är viktigt tror jag för den rödgröna regeringen och för Socialdemokraterna och Miljöpartiet att visa på att det går bra för Sverige. Vi börjar se resultatet av vår politik: att vi har fler i arbete, att det byggs mer, att vi har en tydlig vision och en tydlig väg för hundra procent förnybart och klimatomställningen. Det här måste vi vara ännu bättre på att kommunicera, säger Amanda Lind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".