Hillary Clinton.
Foto: TT

"Hillary Clinton drunknar i epost"

Internationell mediekrönika 29 maj
3:19 min

"Hillary Clinton drunknar i epost, hennes presidentvalskampanj blev plötsligt svårare", konstaterar New York Times på ledarplats i veckan. Det handlar om epost-skandalen som länge hängt som ett mörkt moln över Demokraternas troliga presidentkandidat.


Hillary Clinton får kritik från utrikesdepartementet i Washington, som gjort en internutredning om epost-affären.

Rapporten slår fast att Clinton bröt mot mejlpolicyn under sin tid som utrikesminister, eftersom hon använde sitt privata mejlkonto även för jobbärenden.

Kritikerna säger att Clinton försökt mörka historien, och att hon kan ha utsatt USA för säkerhetsrisk genom sitt mejlbeteende. Clinton själv medger att hon gjort fel, men betonar att hon inte hanterat sekretessbelagda mejl på något osäkert sätt.

New York Times ledarsida menar att rapporten kommer att väcka frågor om Clintons trovärdighet.

"Genom åren har Hillary Clinton visat att hon har svårt att medge misstag", skriver tidningen. "Hennes defensiva inställning verkar spela en roll i epost-kontroversen, och detsamma gäller hennes vägran att offentliggöra vilka lukrativa framträdanden hon gjort inför företag på Wall Street".

Liberala New York Times uppmanar Clinton att noggrant och uppriktigt svara på alla frågor som rör epost-utredningen.

Konservativa Wall Street Journal är - inte oväntat -  hårdare i sin kritik.

"Hillary Clinton förkroppsligar arrogansen i Washington", skriver krönikören Peggy Noonan. "Utrikesdepartementets utredning visar att nästan allt Clinton sagt om sin privata mejlserver var en lögn".

Det är sånt här som gör att Donald Trumps verbala attacker mot Clinton fungerar, anser Peggy Noonan.

"Väljarna respekterar en politisk ledare som pekar ut det som verkar vara den yttersta formen av politisk dekadens i Washington", skriver Noonan i Wall Street Journal.

Satirprogrammet Saturday Night Live fokuserar också på Hillary Clinton och det faktum att hon sagt att det nu är klart att hon blir Demokraternas presidentkandidat, trots att alla primärval inte är klara.

I Saturday Night Lives säsongsavslutning skildras valrörelsen genom en satirscen i en bar, där Hillary Clinton, spelad av Kate McKinnon, firar sin seger, medan demokratiske utmanaren Bernie Sanders, spelad av Larry David, vägrar lämna lokalen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".