kommunal, agneta jöhnk
Agneta Jöhnk är ansvarig för arbetsgivarfrågor på SKL. Foto: TT/SKL

SKL vill vidga avtalet med Kommunal till hela välfärdssektorn

SKL: Klart vi vill ha det här med alla våra fack
1:42 min

Fackförbundet Kommunal har gått med på förändringar i turordningsreglerna som styr hur en arbetsgivare kan säga upp personal.

Och nu vill Sveriges Kommuner och Landsting få till samma förändringar med övriga fack i välfärdssektorn.

– Det är klart att vi skulle vilja ha det här med alla våra fack, vi sitter ju i förhandlingar och försöker hitta former som gör att även andra fack kan köpa det här, säger Agneta Jöhnk, ansvarig för arbetsgivarfrågor på SKL.

Överenskommelsen som Kommunal och facken i Akademikeralliansen har gjort med SKL innebär förändrade regler om det uppstår arbetsbrist och en arbetsgivare vill säga upp. I stället för att det görs upp en turordningslista om vem som ska få gå för ett helt landsting eller en kommun ska kretsen minskas ordentligt till max tre arbetsplatser.

Enligt kritiker blir följden sämre anställningstrygghet. Men det håller inte Agneta Jöhnk på SKL med om.

– Det här är inte för att vi ska säga upp, utan vi har kopplat det här till vårt omställningsavtal. Möjligheten att snabbt få veta vem som ska få gå, vad behöver den här för komplettering av utbildning och kompetensutveckling, för att kunna bli anställningsbar.

Hur viktigt var det här för att ni skulle gå med på den här undersköterskesatsningen?

– Det är självklart en viktig pusselbit.

Andra fack för offentliganställda, till exempel lärare, läkare och sjuksköterskor vill inte gå med på nya regler. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro anklagar Kommunal för att ha sålt turordningen för att få upp undersköterskornas löner, och säger att pressen nu ökar på andra.

– Man har ju öppnat en dörr för oss andra där man inte har pratat med oss innan.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund svarar på kritiken:

– Kommunal förhandlar för kommunal, inte med de andra fackliga organisationerna. Våra medlemmar som eventuellt skulle bli föremål för arbetsbristuppsägningar får i stället annat arbete hos arbetsgivaren efter att man har fått omställning och utbildning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".