Braunsbach, Tyskland.
Braunsbach, Tyskland. Foto: TT

Flera döda i översvämningar i Tyskland

Flera döda i översvämningar i Tyskland
1:25 min

Minst fyra personer omkom i natt i samband med våldsamma översvämningar i förbundslandet Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. 

Amatörfilmer från den lilla staden Braunsbach visar gator som förvandlats till en väldig flod som i hög hastighet drar med sig bilar och bråte i sin väg, vattnet når väl upp fönstren på husens första våningar. 

Andra bilder från området visar jordskred och häftiga hagelskurar. Enligt den tyska vädertjänsten föll det på vissa platser lika mycket regn inom en timme som det vanligen gör under två veckor.

I staden Schwäbisch Gmünd öster om Stuttgart omkom en brandman och personen som brandmannen försökte rädda ur vattenmassorna. En annan person omkom när ett underjordiskt garage fylldes av vatten i Weissbach. Och i Schorndorf omkom en 13-årig flicka när hon blev påkörd av ett tåg när hon sökte skydd från regnet under en järnvägsbro.

Myndigheterna talar om en "naturkatastrof" som orsakat "enorm skada".
Meteorologen Marcus Sjöstedt på SMHI berättar att det var varm luft i området i kombination med ett lågtryck som orsakade det häftiga regnovädret.

- De är just den här kombinationen av väldigt varm luft vid ytan och att det dragit in kallare luft i höjden som skapar en sådan instabilitet som är gynnsam för åskoväder att bildas. Det är det som har skett, att vi fått åskceller som har drabbat stora delar av Centraleuropa, som Tyskland och Frankrike, där det förekommit intensiva åskoväder och kraftiga skurar, säger Marcus Sjöstedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".