Kött. Foto: Gorm Kallestad /TT
Mindre, men bättre. Foto: Gorm Kallestad /TT

Världsnaturfondens Köttguide rekommenderar mindre men bättre kött

"Vissa typer av kött borde vi absolut inte äta"
1:38 min

Med sloganen "Ät mindre men bättre kött" lanserar Världsnaturfonden i dag årets upplaga av den så kallade Köttguiden. Nytt för i år är att användningen av antibiotika inom djurhållningen har tagits med i bedömningen.

Anna Richert på Världsnaturfonden Sverige är sakkunnig inom hållbar mat och har varit med och utformat Köttguiden 2016.

– Det är jätteviktigt eftersom antibiotikaresistensen är en av våra stora folkhälsoutmaningar, säger hon. Det finns vissa typer av kött som vi absolut inte borde äta. 

Men hur ska Köttguiden 2016 nå ut till folk?

– Jag tror att det är mycket viktigt att restauranger, dagligvaruhandeln och offentliga upphandlare inspireras av Köttguiden och Köttguidens kriterier. Det kan de göra genom att till exempel lunchrestauranger väljer bort kött med rött ljus.

Sedan 1970-talet har vi svenskar fördubblat vår konsumtion av rött och vitt kött.

Med Köttguiden hoppas Världsnaturfonden att vi ska minska konsumtionen till 500 gram kött per person och vecka, som också är Livsmedelsverkets rekommendation.

Det motsvarar fyra köttmåltider per vecka. Men Elisabet Qvarford som är vd på Svenskt Kött är dock tveksam till hur stort genomslag Köttguiden kommer att få:

– Jag tror inte att effekten kommer bli så jättestor eftersom Köttguiden är ganska komplicerad, så den är lite jobbig för konsumenten att ta till sig.

– Men vi är ju väldigt glada över att man har inkluderat antibiotika den här gången som en del av guiden, den fanns ju inte tidigare.

För fyra fem år sedan så var det verkligen inte en fråga för konsumenterna, man visste knappt inte heller om att det används mycket antibiotika i djuruppfödning, säger Elisabet Qvarford.

Hur ser de svenska riktlinjerna ut?

– I Sverige så får man bara ge antibiotika till sjuka djur, medan det i andra länder kan vara så att man ger alla djur i ett stall antibiotika. Man ger det i förebyggande syfte så att djuren inte ska bli sjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".