En kvinna håller en affisch där det står "Vi blöder allihopa" på portugisiska. Foto: Leo Correa/TT.
En kvinna håller en affisch där det står "Vi blöder allihopa" på portugisiska. Foto: Leo Correa /TT

Stora protester i Brasilien efter gruppvåldtäkt på 16-årig flicka

Flickan: Polisen frågade om jag brukade ha gruppsex
1:34 min

I Brasilien har det i helgen varit stora protester till stöd för den 16-åriga flicka som ska ha utsatts för en brutal gruppvåldtäkt för en vecka sen i Rio de Janeiro. Över 30 män tros ha deltagit i övergreppet, och trots att flera av dem spridit en video av händelsen på Internet så har polisen inte kunnat bekräfta att man gripit någon av de misstänkta. De ansvariga poliserna har nu bytts ut.

– Poliserna frågade mig om jag brukar ha gruppsex, och om jag gillar det, berättade den 16-åriga flickan för tv-kanalen Globo i en intervju på söndagskvällen..

– Det var tre män i rummet, och en glasruta ut mot korridoren där folk gick förbi. Poliserna lade foton från övergreppet på bordet så alla kunde se.

Flickans röst är förställd eftersom hon mordhotats.

Flickan berättar att hon vaknade upp naken i ett rum med beväpnade män för en vecka sen. Hon misstänks ha blivit drogad av sin pojkvän och sedan våldtagen av över 30 män.

En del av dem har spritt en video av övergreppet på sociala medier, och händelsen anmäldes först när utomstående såg filmen på Internet.

Den 16-åriga flickan säger att hon inte själv skulle ha anmält våldtäkten på grund av rädsla för männen, som tros tillhöra ett kriminellt gäng.

Gruppvåldtäkten har skakat Brasilien, och protester har hållits i flera städer under helgen.

Men sexuellt våld mot kvinnor är vanligt, runt 50 000 våldtäkter anmäls i landet varje år. Mörkertalet är stort. Efter de folkliga protesterna har de ansvariga poliserna bytts ut och regeringen har meddelat att man kommer inrätta en särskild polisstyrka för våld mot kvinnor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".