Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tullverket gjorde rekordtillslag mot alkobussar

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 17.39
"Det är organiserad brottslighet"
(1:06 min)
Foto: Pontus Lundahl/TT, Tobias Röstlund/TT och Anders Wiklund / TT
Nästan 44 000 liter alkohol beslagtogs under den gångna veckan på bussresor mellan Tyskland och Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT, Tobias Röstlund/TT och Anders Wiklund / TT

Tullverket har genomfört sin största kontrolloperation hittills. Över 80 olika förundersökningar om brott har nu upprättats.

Drygt 44 000 liter alkohol beslagtogs under den gångna veckan på bussresor mellan Tyskland och Sverige. Bertil Östgård på Tullverket är nationellt ansvarig för operationen.

– Det som slår oss det är naturligtvis de siffror som kan uppvisas vad gäller antal liter alkohol. Vi är nämligen uppe i 44 kubik när vi har kontrollerat ett tjugotal bussar och det är häpnadsväckande siffror när det kommer in så mycket alkohol som vi anser är illegal i landet.

Hur kan ni bevisa att det är illegal alkohol och att det inte är för privat bruk?

– Det är ju det som lagstiftningen inte är så solklar på alla gånger, men vi tycker att vi har så pass mycket på fötterna den här gången att vi kommer att rapportera det här för smugglingsbrott, säger Bertil Östgård.

Den rådande lagstiftningen om hur man kan förhindra illegal hantering av exempelvis alkohol och punktskatter ska nu ses över. Tullverket arbetar tillsammans med Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. Senast år 2017 ska tänkbara förändringar i den nuvarande lagstiftningen presenteras för regeringen.

Enligt Bertil Östgård handlar det man arbetat med i kontrolloperationen "Bus Stop" inte om vanliga bussresor utan det är organiserade bussturer där kurirer åker skytteltrafik med ett enda syfte, att köpa in alkohol till vidareförsäljning till allmänheten i Sverige. 

– Det här är organiserat, vi kan se det när vi gör våra ingripanden mot bussarna. Det finns de som styr och ställer i bussarna. Och att man får reda på vad man ska säga i förhör och liknande. Så visst är det organiserat!, säger Bertil Östgård.

Fakta: Insats mot illegal alkohol

En lång rad myndigheter har fått uppdrag av regeringen att under året kartlägga arbetet med att förhindra illegal hantering av punktskattepliktiga varor, till exempel alkohol och tobak. Tullverket genomför uppdraget tillsammans med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket.

En stor kontrollinsats genomfördes 23-29 maj.

Preliminära siffror från Tullverket visar att 43 982 liter alkohol beslagtogs, 57 personer frihetsberövades (varav 46 anhölls) och 82 förundersökningar inleddes under förra veckans insats. Totalt kontrollerades 20 bussar.

Under kontrollinsatsen deltog även Åklagarmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogden och Arbetsförmedlingen.

Källa: Tullverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".