Fredrik Furtenbach
Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Pontus Lundahl / TT & SR

Analys: KD är i knipa

Fredrik Furtenbach: Sämsta siffrorna på länge
3:19 min

Kristdemokraterna har all anledning att vara oroliga.

Siffrorna är rekordlåga och inga strategier har fungerat för att göra partiet större, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Det är blandade känslor bland partierna för SCB:s partisympatiundersökning som publicerades i dag.

– Ett parti som har anledning att fira i dag är Vänsterpartiet. De ligger över både sitt valresultat och den förra mätningen av SCB. Dessutom leder de rödgröna över alliansen, säger Fredrik Furtenbach. 

– För Socialdemokraterna är nog resultatet en stor lättnad. Partiet ligger under sitt valresultat men betydligt högre än hos de kommersiella instituten.

– Moderaterna har börjat återhämta sig men har långt till gamla framgångsnivåer.

– Riktigt dystra är siffrorna för framförallt Kristdemokraterna och Miljöpartiet, som får sina sämsta siffror på mycket länge. Sverigedemokraterna ligger fortfarande långt över sitt valresultat men tappar rejält i den här mätningen, minus 2,6 procentenheter, främst till moderaterna. Och att Sverigedemokraterna tappar är ju ett ganska nytt fenomen.

Hur allvarligt är detta för Kristdemokraterna?

– De vet ju att de får stödröster. I senaste valet var var femte röst på Kristdemokraterna en stödröst, enligt valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson, och 2010 var det så mycket som var tredje röst. Men även om Kristdemokraterna kommer in i riksdagen är de ju i knipa i alla fall. De har testat rätt många strategier nu utan att hitta rätt. Först ville de vara ett parti för alla kristna, sedan ett normaleuropeiskt kristdemokratiskt parti med fokus på familj och vård, och nu satsar de på att nå högerväljare med frågor som försvar, invandring och lag och ordning. Hittills har ingen av de här strategierna varit ett pålitligt recept för att dra väljare.

– Och att de ligger så här lågt när de är i opposition, mot en problemtyngd regering, gör ju inte saken bättre.

Varför ligger Socialdemokraterna högre än hos kommersiella institut som Sifo, Novus och Ipsos?

– SCB drar sina intervjupersoner ur ett register över hela den svenska befolkningen. De kämpar sedan för att nå så många av dessa som de kan, med upprepade påminnelser. Troligen får de då med fler med arbetaryrken och folk som inte är så intresserade av politik, och det drar upp Socialdemokraternas resultat.

– Det finns fler saker som skiljer SCB:s resultat från de kommersiella institutens. Bara SCB visar en ledning för de rödgröna, dessutom en säkerställd sådan, enligt SCB.

Hur ska man förklara Miljöpartiets låga siffror då?

– Miljöpartiet är nerpressat av sin kris. Men de började tappa redan före valet, och sedan har det fortsatt. De är ett litet parti i en regeringskoalition och har gjort ett antal smärtsamma kompromisser med Socialdemokraterna. Och sedan en ledarkris på det. Det är faktiskt bara två år sedan de låg runt 12 procent även om det känns avlägset nu.

Varför tycker många medier och debattörer att just SCB:s mätning är viktigare än andra?

– Dels är den stor, nästan 5 000 intervjuer. Sedan har SCB en ambitiös metod. Urvalet är slumpmässigt, och SCB försöker gång på gång nå de intervjupersoner som dragits. De kommersiella instituten gör inte så, utan byter ut de intervjupersoner som de inte får tag i.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".