Järnväg. Foto: Henry Montgomery/TT
Vart går resan? Foto: Henry Montgomery / TT

Pressad kostnad för höghastighetsbanan

Trafikverkets Lena Erixon: Nu är det politikernas tur
1:50 min

230 miljarder kronor – det är Trafikverkets nya beräkning av vad det skulle kosta att bygga en höghastighetsjärnväg mellan Sveriges tre största städer. Den nya beräknade kostnaden ligger därmed i den nedre delen av det spann på 190-320 miljarder, som Trafikverket tidigare beräknat.

– Dels vet vi nu mer om både sträckningen och antalet stationer, eftersom Sverigeförhandlingarna har kommit längre i sitt arbete, förklarar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon de minskade utgifterna.

– Dessutom har vi granskat den tekniska standarden och undersökt var vi kan hitta lösningar med lägre kostnader.

Jämfört med den kostnadsberäkning som presenterades i december 2015, så har Trafikverket nu alltså lyckats pressa kostnaden för höghastighetsjärnvägen, till 230 miljarder, plus/minus 30 miljarder.

Betydligt mindre än de upp emot 320 miljarder som Trafikverkets förra beräkning visade, men fortfarande nästan 100 miljarder mer än de 140 miljarder som det pratades om när allianspartierna 2014 gav beskedet att också de var beredda att satsa på höghastighetsjärnväg.

Trafikverket har också på uppdrag av regeringen räknat på vad det skulle kosta att istället för att bygga ny höghastighetsjärnväg, rusta upp och bygga ut de befintliga stambanorna.

I dag gavs besked om att det skulle kosta 130 miljarder kronor, om man bygger för hastigheter upp till 250 kilometer i timmen.

Under våren har företrädare för flera riksdagspartier uttryckt tvivel om Sverige har råd med den stora investeringen som en ny höghastighetsjärnväg innebär.

Hur de olika alternativen nu ska värderas, utifrån de nya kostnadsberäkningar som presenterats i dag, det blir en fråga för politikerna, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon:

– Vi vill inte ge ett besked i det här läget. Vi vill ge ett så bra underlag som möjligt, och sedan tycker vi att det är ett politiskt beslut hur man vill gå vidare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".