fängelsecell och taggtråd
Antalet personer som återfaller i brott har minskat. Foto: TT

Utbildning ska stoppa radikalisering på anstalter

Radikalisering befaras öka i fängelser
1:24 min

Personal på landets fängelser och häkten ska utbildas för att bli bättre på att upptäcka radikalisering bland de intagna.

Det föreslår Kriminalvården i en rapport som överlämnades till regeringen i dag.

Förutom att vidareutbilda personalen ska man också börja ta referenser på de religiösa företrädare som verkar på anstalterna, förbättra samarbetet med andra myndigheter och utveckla forskningen.

Det föreslår Kriminalvården i sin kartläggning av metoder och arbetssätt för att stärka arbetet motvåldsbejakande extremism i Kriminalvården.

– Man ska lära sig att kunna upptäcka tecken på att en person går in i en radikaliseringsprocess för att man ska kunna sätta in motåtgärder åt det så småningom, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Per Westberg.

På landets anstalter och häkten har man identifierat färre än tio så kallade "sändare", det vill säga personer som kan tänkas försöka radikalisera andra, och drygt 50 personer som sympatiserar med våldsbejakande extremism.

De som identifieras placeras på olika avdelningar så att de inte ska träffa varandra. Och om man bedömer att personerna är mottagliga för det kan de erbjudas olika behandlingar, berättar Per Westberg.

– Vad vi tittar på är underliggande faktorer, som har man ett missbruk eller en våldsproblematik i botten så lägger vi in behandlingsinsatserna där.

Och när det gäller den ideologiska eller religiösa biten, vad jobbar ni med där

– Det jobbar vi inte med överhuvudtaget. En person får ha vilken politisk övertygelse eller utöva vilken religion som helst i vår miljö. Men när man går över till att predika våld i namnet av en politisk inriktning eller en religion, då har vi ett problem och då måste vi jobba mot dem, säger Per Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".