Foto: Kamil Zihnioglu/AP
Poliser patrullerar nedanför Eiffeltornet i Paris. Foto: Kamil Zihnioglu/AP

USA terrorvarnar för resor till Europa

USA:s resevarning: EM ett möjligt mål
1:30 min

USA:s utrikesdepartement varnar i dag amerikanska turister för risken för terrordåd i Europa under de kommande sommarmånaderna.

Terrorvarningen nämner särskilt fotbolls-EM i Frankrike. 

Det amerikanska utrikesdepartmentet utfärdade i dag en ny och uppdaterad resevarning för amerikaner som tänker semestra i Europa i sommar.

Resevarningen pekar ut europeiska turistattraktioner, restauranger, shoppingcentra och transportmedel som tåg, flyg och färjor.

Överhuvudtaget bör amerikanska turister undvika platser och evenemang där stora grupper av människor samlas, skriver USA:s UD, och nämner särskilt fotbolls-EM i Frankrike, som pågår från 10 juni till 12 juli.

Alla utgör de enligt USA:s utrikesdepartementet en klart förhöjd risk, eftersom de anses vara idealiska mål för terrorister som planerar dödliga dåd liknande vårens i Frankrike och Belgien.

Fotbolls-EM kommer att innebära många fler resenärer och turister än normalt, men EM-varningen gäller inte bara det Frankrike dit två miljoner fotbollsfans väntas.

Samtliga europeiska länder och platser där fotbollssälskare kommer att samlas för att tillsammans njuta av EM utgör ökade risker för terrordåd, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

Särskilda varningar utfärdas också för cykelloppet Tour de France, liksom för ett stort katolskt evenemang i Polen i slutet av juli.

Årets amerikanska resevarning börjar gälla omgående och gäller i första hand till och med den 31 augusti.

USA:s utrikesdepartement utfärdar sedan många år resevarningar, bland annat för Europa.

Det innebär inte att USA avråder sina medborgare från att resa dit, däremot en uppdaterad påminnelse om riskerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".