Sociala medier appar i mobiltelefon
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

IT-jättar ska slå ner på hatpropaganda

Störst fokus på terrorrelaterade inlägg
1:45 min

Facebook, Twitter och flera andra stora amerikanska internetföretag har kommit överens med EU-kommissionen om att bli bättre på att övervaka hatpropaganda på nätet. Företagen lovar också att ta bort inlägg som bedöms vara alltför grova och hatfyllda inom 24 timmar.

– Med 1,3 miljarder Facebookanvändare har vi det som skulle kunna beskrivas som världens största nätverk av grannsamverkan mot brott.

Det sa tidigare i år Monica Bickert som leder Facebooks ständiga jakt på stötande brutalt eller direkt olagligt material, en jakt där andra användares anmälningar förstås är helt avgörande.

Bickert, här intervjuad av Yahoo News, var tidigare federal åklagare i USA, och hon och Facebook, liksom Twitter, Youtube och Microsoft, samarbetar direkt med FBI och andra myndigheter i USA om att hitta och rensa bort inlägg som bryter mot lagar och regler.

Och nu har dessa sociala medier även lovat EU att göra den övervakningen än mer effektiv, och att göra processen med olagliga inlägg ännu kortare.

Enligt den uppförandekod som i dag undertecknats, ska hatpropaganda och annat som bedöms kunna utgöra brott eller riskera liv från och med nu både identifieras och tas bort inom 24 timmar.

Det kan handla om sådant som självmordshot och barnpornografi, men störst fokus är på terrorismrelaterade inlägg.

FN har ju definierat en sådan nätövervakning som ett viktigt verktyg i kampen mot terrorismen, inte minst på grund av Islamiska Staten, IS, och dess rekrytering och propaganda på nätet.

Här i USA har Vita huset och IT-jättarna i Silicon Valley under en längre tid haft många och täta möten om hur utrensningen av olagligt material kan bli ännu mer effektiv.

Parallellt har IT-företagen samtalat med EU, och resulterat i en överenskommelse som skärper uppmärksamheten och åtgärderna ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".