Skylt: Svenska kyrkan. Flygplan mot blå himmel.
Foto: Hasse Holmberg/Don Ryan/TT

Starka reaktioner efter Ekots granskning av kyrkan

Kyrkoherde i Dalarna: Samtal från några som bestämt sig för att gå ur
1:31 min

Ilska och upprördhet.

Reaktionerna runtom i landet har varit starka efter Ekots granskning av Svenska kyrkans dyra utlandsresor för personalen.

Men det finns också de som anser att personalen förtjänar resorna. 

Anna Andersson i Varberg är en av dem som är upprörda.

-- Jag tycker att det är förskräckligt för på något sätt så tror man ju att kyrkan mer ska värna om eller tänka på vad de använder sina pengar till, säger Anna Andersson till P4 Halland.

Ekots granskning visar att församlingar lagt ned miljonbelopp på resor utomlands för sin personal.

Anställda och politiker har rest till platser som London, Malta och Istanbul i syfte att öka gemenskapen.

Svenska kyrkan är en organisation som tappar medlemmar och den senaste granskningen har lett till att fler församlingsbor har valt att lämna kyrkan. Kyrkoherden Ann-Gerd Jansson i Borlänge säger till P4 Dalarna att hon har tagit emot flera samtal från besvikna medlemmar:

– Ja, det har varit några samtal från upprörda som har bestämt sig för att gå ur kyrkan. Det är väldigt tråkigt, tycker jag, eftersom det slår även mot oss som har skött oss, säger hon.

Men det finns också de som väljer att stanna kvar som medlem i svenska kyrkan, trots att de tycker att det är fel att så stora summor har lagts på utlandsresor.

Så här sade Östersundsbon Rut Wahlund till P4 Jämtland tidigare i dag:

– Jag tycker inte om det. Kyrkan ska inte göra så med andras pengar, säger hon.

Är du medlem i Svenska kyrkan?

- Ja, det är jag faktiskt.

Och det här är inget som skulle kunna få dig att tänka om?

– Nej, jag funderar inte så mycket nu vid min ålder. Det är de som får tänka till, säger Rut Wahlund med hänvisning till kyrkans personal och politiker.

Men vid sidan av de kritiska rösterna finns det också de som inte ser några problem med resorna utan tycker att även kyrkans folk ska få roa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".