EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Gotthardtunneln. Foto: TT
EU-toppar (här: EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker) är inte med vid invigningen. Foto: TT

Världens längsta järnvägstunnel invigs utan EU-toppar

Kallas i Schweiz århundradets byggnadsverk
2:09 min

I dag invigs världens längsta järnvägstunnel i Schweiz. Den festliga invigningen är också tänkt som en hyllning till europeisk sammanhållning men den schweiziska glädjen grumlas av de ansträngda relationerna till EU sedan schweizarna folkomröstade för att stoppa invandringen.

Med över tusen tillresta hedersgäster firar ett stolt Schweiz vad som här kallas århundradets byggnadsverk. Bland de många stats- och regeringschefer som ska delta i premiärturen genom den 57 kilometer långa Gotthardtunneln, kommer bland andra Angela Merkel, François Hollande och Italiens Matteo Renzi att synas.

Till den schweiziska regeringens förtret lyser däremot EU:s främsta representanter med sin frånvaro.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och parlamentets talman Martin Schulz har alla skyllt på andra åtaganden. Det officiella Schweiz reagerar med tystnad men kommentatorer här ser det som en illa dold missnöjesmarkering.

Resultatet av folkomröstningen i början av 2014, då en knapp majoritet röstade för att begränsa invandringen, berör också de många EU-medborgare som lever och arbetar i Schweiz.

Ur EU:s perspektiv är saken klar - om Schweiz bryter mot den fria rörligheten kan landet inte heller förvänta sig att åtnjuta fortsatt tillträde till den öppna marknaden för sina varor och tjänster. Det skulle innebära ett hårt slag mot exportlandet som har EU som sin överlägset största handelspartner.

Schweiz förhandlingstrevare har hittills mötts av kalla handen. Fram till den 23 juni, då Storbritannien röstar om att gå ur eller stanna kvar i unionen, har EU inget intresse av att diskutera dilemmat som schweizarna har försatt sig själva i. Vad som händer efter den 23 juni avgörs av britternas ställningstagande.

Regeringen i Bern står otåligt och stampar i väntan på att Bryssel ska vilja förhandla. För senast i februari nästa år, måste beslutet att begränsa invandringen omsättas i praktiken.

Dagens invigning sågs som en gyllene chans att visa upp sig som en pålitlig partner och att fira tunnelsatsningen som ett storslaget bidrag till Europas utveckling och sammanhållning. För EU-ledarna är uppenbarligen andra aktiviteter viktigare i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".