De genförändrade hannarna av Aedes Aegyptimyggan OX513A
1 av 4
De genförändrade hannarna av Aedes Aegyptimyggan OX513A bär på DNA som gör att larverna dör Foto: Alexandre CarvalhoOxitec
Borgmästaren Gabriel Ferrato i Piracicaba och Glen Slade Oxitec
2 av 4
Borgmästaren Gabriel Ferrato i Piracicaba och Glen Slade Oxitec skakar hand på att 60 000 personer i staden nu ska samsas med GMO-myggor för att minska zika, dengue och chikungunya i stan. Foto: Johan Bergendorff / SR
Projektledaren Guilherme Trivellato Oxitec
3 av 4
Projektledaren Guilherme Trivellato Oxitec skakar ut 500 mygghannar åt gången ur bilen som kör runt i Piracicaba Foto: Johan Bergendorff / SR
Hittills har 5000 personer i Piracicaba fått GMO-myggor som grannar
4 av 4
Hittills har 5000 personer i Piracicaba fått GMO-myggor som grannar, nu blir det 60 000. Foto: Johan Bergendorff / SR

Stad testar genförändrade mygg mot zika

"Vi vill visa världen att det går att möta zika-hotet"
1:59 min

I Brasilien ska nu 60 000 invånare i en stad skyddas mot zika- och denguevirus med hjälp av genförändrade myggor. Metoden rekommenderas av WHO och ett avtal har precis undertecknats om att bygga en stor myggfabrik.

Skåpbilen rullar fram längs med gatan i ett kvarter i den Brasilianska småstaden Piracicaba i delstaten São Paulo.

Företaget Oxitec har här släppt ut miljontals genförändrade Aedes Aegypti mygghannar från burkar som skakas ut genom ett hål på sidan av bilen varje vecka.

Det är bara honor som sticks och de ska nu hannarna leta upp och para sig med varhelst dem gömmer sig inne i husen. Larverna får sen en gen som gör att de inte klarar sig utan dör.

Generna verkar inte kunna sprida sig till andra arter och inte skada de djur som äter myggen enligt företaget.

– Vårt mål är att få bort myggorna som sprider zika, dengue, chikungunya i hela landet, säger projektledaren Guilherme Trivellato. I det här området har denguefallen minskat från 132 till fem på ett år visar kommunens hälsostatistik.

I mindre försök i Sydamerika och Västindien har de vilda myggorna minskat med 95 procent med Oxitecs GMO-mygg.

Nu ska projektet tiodubblas så att hela innerstan av Piracicaba behandlas. 60 000 personer bor och arbetar här.

En stor myggfabrik planeras som ska ge minst 100 nya arbetstillfällen. Borgmästaren Gabriel Ferrato hoppas att GMO-metoden ska lösa Brasiliens myggplåga.

– Piracicaba vill visa världen att det är möjligt med mod och planering att möta det globala hälsohotet från zika, dengue och chikungunya, säger Gabriel Ferrato.

Men i Florida i USA, där företaget nu också vill släppa GMO-mygg för att stoppa en hotande zikaepidemi i sommar, där har 168 000 personer skrivit på protestlistor för att stoppa fältförsöket.

Det är riskabelt och dyrt jämfört med traditionell giftbesprutning och att rensa bort all vattenskvättar som mygglarver kan kläckas i, anser kritikerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".