en kvinna arbetar vid skrovet.
Med de nya bultarna blir skeppet fem ton lättare, det motsvarar en medelstor elefant. Foto: Henrik Montgomery / TT

5 000 bultar byts ut på Vasaskeppet

"Får stanna upp och känna historiens vingslag"
2:05 min

De tusentals bultar som har hållit ihop skeppet Vasa sedan bärgningen för drygt 50 år sedan har gjort sitt. Nu har hälften av dem bytts ut mot nya, som är rostfria och specialkonstruerade för Vasa.

– Vi har märkt att de bultar som sitter i skeppet in dag, som är från 60-talet, att de har börjat rosta och det påverkar träet väldigt negativt. För den här rosten som går ut i träet tillsammans med fukt och med svavel, gör att träet bryts ned, säger Lisa Månsson som är chef för Vasamuseet.

När Vasa bärgades 1961 - efter 333 år på botten - hade de ursprungliga nitarna rostat bort, och ersattes av nya. Men även de bultarna måste alltså bytas ut - en efter en.

Timmermännen på Vasamuseet har nu ersatt hälften av de mer än 5 000 bultarna som håller ihop skeppet. Ett byte kan ta allt ifrån en halvtimme till tre timmar, berättar Ove Olsen, som har jobbat med projektet sedan det inleddes 2011.

– Emellanåt får man ju stanna upp och känna historiens vingslag och inse att det är något unik man arbetar med och på.

Och hur blir det tycker du?

– Det blir jättebra.

Museets chef Lisa Månsson räknar med att allt ska vara klart i slutet av nästa år.

– De här nya bultarna, det inte bara det att de inte tillför någon rost, de är väldigt mycket lättare, så i det här arbetet så får vi bort en stor vikt från Vasaskeppet, och det underlättar väldigt mycket för att kunna bevara henne för framtiden.

Hur mycket vikt har ni fått bort?

– Fem ton, det motsvarar en medelstor elefant.

Du pratade tidigare om Vasa som en gammal dam. Hur skulle du säga att hon mår i dag?

– Hon mår relativt bra ändå, men vi vet att eken är ungefär hälften så stark nu, om man jämför med hur stark den var när den var färsk. Så vi behöver göra vissa åtgärder för att hon ska må bra en lång tid framöver.

De nya rostfria bultarna kommer att hålla i åtminstone 150 år. Men enligt Jan Haraldsson på företaget Sandvik så kommer nästa bultbyte att dröja längre än så.

– Jag skulle säga att när skeppet är borta så är bultarna kvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".