EU varnar Polen för brott mot demokratiska principer

2:09 min

EU-kommissionen varnade idag formellt Polens regering för att bryta mot de rättsstatliga principerna i unionen med nya lagar den drivit igenom och som fått hård kritik.

Dagens besked om en skriftlig anmärkning är en del i den granskning som kommissionen inledde i januari och den polska regeringen får nu ytterligare två veckor på sig att lösa konflikten. Annars kan ytterligare åtgärder från EU komma i fråga.

– Jag vill vara mycket tydlig. EU-kommissionen har inte för avsikt att lägga sig i den politiska debatten i Polen. Vår uppgift är att värna samtliga medlemsländers respekt för de rättsstatliga principerna.

Vice kommissionsordföranden Frans Timmermans som leder EU-dialogen med Polens regering talade med skärpt tonfall när han idag höll presskonferens efter EU-kommissionens senaste möte i den granskning som den inlett av lagstiftning som Polens regering och parlament genomdrivit. Lagstiftning som både EU-ledningen och människorättsorganisationer som Europarådet anser försvagar demokratin i landet.

Framför allt gäller det ingrepp i funktionen för Polens viktiga författningsdomstol som överprövar lagstiftning för att se om den följer grundlagen. Liknande lagstiftning genomdrevs av Ungerns regering för fem år sedan.

I spåren av den debatt som då uppstod i EU om vad unionen kan och bör göra då ett medlemsland börjar utmana demokratiska principer i det egna landet skapades den procedur, det så kallade rättsstatliga förfarandet, som nu för första gången används.

Reaktionerna i Polen har hittills varit blandade, landet är delat i fråga om både regeringspartiets och EU-ledningens agerande. Även olika ministrar i regeringen har uttryckt antingen vilja till kompromiss eller stark kritik mot vad de ser som en förfomsfull kampanj riktad mot den polska nationen.

Men kommissionär Timmermans tillrättavisade på dagens presskonferens också polska reportrar som undrade om inte EU-kommissionens konfrontationer med regeringen bara kommer att få oönskade effekter i Polen, ett av de postsovjetiska nya medlemsländer där känsligheten för yttre inblandning är stor.

– Jag är förbluffad över er som än i dag kallar Polen för ett nytt medlemsland. Det har gått tolv år sedan inträdet. Då är man inte längre ny, sa Frans Timmermans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista