En asylsökande ung man på ett flyktingboende i Pajala. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Ungefär 1 500 asylsökande berörs av lagskärpningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förbereder stöd till hemlösa asylsökande

Diakon: Kan handla om att dela ut mat
1:57 min

Flera organisationer förbereder sig nu för att hjälpa de asylsökande som från och med i dag, den 1 juni, inte längre får bo kvar på sina asylboenden.

Omkring 1 500 personer berörs av lagskärpningen, och några av dem har varit i kontakt med Svenska Kyrkan i Boden, där Rickard Fjällström är diakon.

– Det ser lite olika ut för de här personerna. Det är någon som kommer att bli hemlös och bo på stan någonstans, och vara utan mat och pengar. Någon kan bo hos någon kompis, och en annan vet inte riktigt hur det kommer att se ut.

Den nya lagen omfattar vuxna asylsökande som saknar minderåriga barn och som fått ett slutgiltigt avslag, men som inte fullt ut samarbetat med Migrationsverket. De blir nu av med sin dagersättning, och de som bor på asylboende får inte längre bo kvar där.

I dag har Migrationsverket börjat fatta individuella beslut i varje ärende, och om man får ett negativt beslut och vägrar att lämna asylboendet kommer man avhysas, säger Sverker Spaak på Migrationsverket.

– Jag tror inte att det blir några avhysningar i dag, utan det kommer att komma senare. Vi behöver också några dagar på oss för att fatta de här besluten, det är ganska många beslut, och det är ingenting vi hinner med på första arbetsdagen, säger han.

Flera organisationer som Ekot varit i kontakt förbereder sig nu inför lagskärpningen. Röda Korset till exempel har från centralt håll informerat nästan tusen lokala kretsar om de nya reglerna, och vilka konsekvenserna kan bli.

Svenska kyrkan i Boden, där ett stort asylboende ligger, har bland annat försökt klara ut vilket ansvar kommunen kommer att ta för de som drabbas, säger diakonen Rickard Fjällström.

– Om inte kommuner gör någonting och tar sitt ansvar, så kommer vi försöka hjälpa till. Och då kan det handla om att dela ut mat. Eller att kunna ge pengar till mat i vissa fall.

Och Rickard Fjällström är mycket kritisk mot hur den nya lagen slår:

– Sjuka äldre människor som inte kan återvända till sina hemländer tvingas bo på gatan i Sverige, och det är fruktansvärt,säger Rickard Fjällström, diakon i Bodens församling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".