Varslet gäller SAS piloter till och från Arlanda.
Varslet gäller SAS piloter till och från Arlanda. Foto: Johan Nilsson/TT

Varsel om strejk för SAS-piloter

"Berör SAS trafik till och från Sverige"
0:50 min

Förhandlingarna om ett nytt löneavtal mellan SAS och bolagets piloter kärvar. Svensk pilotförening har lagt fram ett varsel som gäller från den 10 juni som gäller total nedläggning av allt arbete.

Fredrik Henriksson, presschef på SAS, kan inte säga exakt hur många linjer det gäller.

– Det varsel som ligger nu från och med den 10 juni berör SAS trafik till och från Sverige, från Arlanda. Då rör det Europa, inrikes och mellan Skandnavien, säger han.

Det var förra veckan som Svensk Pilotförening lade ett varsel mot SAS så kallade kortlinjer. Det handlade bland annat om total arbetsnedläggelse från den 7 juni. Men nu har det varslet tagits tillbaka och ett nytt lagts fram. Enligt det nya varslet kommer SAS piloter att lägga ned allt arbete från klockan 18 den 10 juni. Enligt Svensk pilotförening är det 300 till 350 av deras piloter som omfattas av varslet.

En strejk från den 10 juni kan exempelvis innebära problem för svenska fotbolls-supportrar som ska besöka EM i Frankrike. Sverige spelar sin första match den 13 juni.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".