USA:s president Barack Obama under sitt tal i Indiana.
USA:s president Barack Obama under sitt tal i Indiana. Foto: Charles Rex Arbogast
Presidentvalet i USA

Obama ger sig in i valrörelsen

"Republikanernas skattepolitik kommer inte gynna er"
2:41 min

USA:s president Barack Obama har nu på allvar gett sig in i valrörelsen i USA. I ett framträdande i Indiana svarade han på väljarfrågor och gick till hård attack mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

President Barack Obama kopplade på kampanjhumöret under sitt besök i delstaten Indiana. I den lilla stan Elkhart i det amerikanska rostbältet svarade han på väljarfrågor och höll ett timslångt tal om USAs ekonomi.

Obama anklagade republikanerna för att komma med vilseledande påståenden och spela på väljarnas rädslor.

- USA:s ekonomi är inte bara bättre än när jag tillträdde som president för åtta år sen. Det är den starkaste och mest stabila ekonomin i världen, sa den amerikanske presidenten.

Med knappt åtta månader kvar i Vita Huset, fokuserade Obama både på det kommande presidentvalet och på sitt eget politiska eftermäle. Under Obamas tid som president har arbetslösheten sjunkit kraftigt i USA och  tillväxten har ökat. Samtidigt har löneutvecklingen stagnerat och inkomstklyftorna växer.

Men för låg- och medelinkomsttagare kommer inget att bli bättre med republikanernas politik, hävdade Obama, med tydlig riktning mot Donald Trump.

- Republikanernas skattepolitik kommer inte att gynna er, bara honom, sa Obama, som konsekvent undvek att nämna Donald Trump vid namn.

- Varför? undrade programledaren för public service-kanalen PBS, Gwen Ifill.

- Jag tyckr att han är bra på att själv nämna sitt namn, jag behöver inte hjälpa honom att göra reklam, sa Barack Obama om den republikanske presidentkandidaten.

Obamas hårda angrepp mot republikanerna väckte motreaktioner. Guvernören i Indiana, republikanen Mike Pence, sa i ett uttalande att hans delstat klarat sig bra ur lågkonjunkturen, trots Obamas ekonomiska politik, inte tack vare.

Under det ovanligt långa framträdandet i Indiana fick Obama också frågor från väljare, bland annat om USAs flyktingpolitik.

- Jag skulle vilja att vi tog emot fler flyende från Syrien, sa Obama, vi har ett moraliskt ansvar.

Hittills har USA tagit in 2.500 flyktingar från Syrien. Grannlandet Kanada har tagit emot tio gånger så många, omkring 25.000.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".