Kung Carl Gustaf. Modell av Nobel Center.
Kung Carl Gustaf säger i en tidningsintervju att Nobel Center har blivit så stort. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Kritik mot kungens utspel om Nobel Center

"Det behöver ju inte vara så gigantiskt"
1:34 min

Kungen ger sig nu in i den infekterade debatten om det planerade bygget av ett Nobel Center på Blasieholmen i centrala Stockholm. I en intervju i Dagens Nyheter säger han att huset blivit så stort och kommit på fel plats. Att han luftar kritik, förvånar och Roger Mogert, stadsbyggnadsråd i Stockholm.

– Man får väl säga att det är lite oortodoxt att kungahuset lägger sig i politiska frågor. Det är ju grunden i den svenska demokratin i överenskommelsen från tidigt nittonhundratal att kungamakten inte ska lägga sig i politiken. Så på så sätt var det lite överraskande.

Tycker du att det är olämpligt att kungen uttalar sig på det sätt han gör?

– Ja, rent principiellt tycker jag det.

Det har varit många åsikter och protester mot planerna på bygget av ett Nobel Center som är tänkt att ligga på Blasieholmen mitt i Stockholm i närheten av Nationalmuseum och ett stenkast från det kungliga slottet.

I en intervju med Dagens Nyheter säger kungen att "De som gör detta har ett vällovligt syfte, men huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats är synd".

"Det behöver ju inte vara så gigantiskt säger han, ha denna jättevolym", och tillägger att "det går ju att flytta på byggnaden".

Men Roger Mogert som är stadsbyggnads och kulturborgarråd i Stockholm påpekar att besluten nu är fattade och han tycker det är märkligt när en institution som kungahuset lägger sig i ett omstritt projekt som Nobelcentret är.

– Demokratin bygger ju på att det ärftliga kungahuset inte ska lägga sig i den politiska processen. Han har ju både synpunkter på placering och utformning av projektet.

Vilka konsekvenser kan det få rent konkret av att han ger sig in i debatten och tycker till?

– Rimligen ingen alls. Därför besluten är fattade, och nu är det en juridisk prövning och vi får ju verkligen hoppas att våra domstolar inte anpassar sig efter vad kungens uppfattning är. Då har vi större problem i det här landet, säger Roger Mogert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".