Hillevi Engström och Alice Bah Kuhnke.
Hillevi Engström blir ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon presenterades av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT.

Hillevi Engström efterträder Mona Sahlin

"Jag har en ganska bra bredd tror jag"
1:52 min

Hillevi Engström blir ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Den nya samordnaren presenterades på en pressträff med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i dag.

Hillevi Engström är kommundirektör i Upplands Väsby kommun. Hon var moderat arbetsmarknadsminister 2010-2013 och biståndsminister 2013-2014 i förra regeringen.

Hon ska börja sitt nya arbete i slutet av sommaren.

Hillevi Engström sade på pressträffen att hon är imponerad av det arbete som hittills har skett. Men att det fortfarande finns utmaningar kvar.

På pressträffen kom också beskedet att uppdraget med den nationella samordnaren förlängs fram till januari 2018. Det fortsätter att ligga under samma departement.

I en intervju med Ekot efter pressträffen säger Hillevi Engström att hon har en bred politisk erfarenhet, särskilt från den kommunala sektorn.

– Jag har en ganska bra bredd tror jag. Jag förstår lagstiftning och jag har också goda myndighetskontakter.

– Jag skulle vilja säga att det handlar om att samarbeta mer och inte bara samverka. Och att ta tillvara den expertis som finns. Sverige har kommit långt, men vi behöver göra mer, säger Hillevi Engström.

Vad ska vi göra mer?

– Det primära är att sprida kunskap. Jag vet att inom socialtjänsten och skolan efterfrågar man verktyg. Hur ska jag prata med ungdomar, hur ska jag förhålla mig när jag börjar ana någonting? Där är ett nytt kunskapsområde och vi måste jobba tillsammans med Skolverket och Socialstyrelsen.

– Redan den här veckan har de lämnat förslag på hur man kan jobba mer förebyggande. Och att få ihop det här, så att alla som möter ungdomar i vårt samhälle har lite mer på fötterna och inte är rädda för att starta dialogen, säger Hillevi Engström.

Det var den förra regeringen som 2014 utsåg Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin till nationell samordnare.

För knappt en månad sedan avgick Sahlin efter att Expressen avslöjat att hon skrivit ett falskt intyg om en medarbetares lön.

Terrorforskaren Magnus Norell är kritisk mot att det ens finns en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.  

I Ekots direktsändning säger han att han inte tycker att det behövs någon sådan. 

– Det var väldigt mycket retorik och väldigt mycket floskler, säger Norell efter presskonferensen.

Magnus Norell poängterar också att det är viktigt att hålla isär olika typer av extremism, om det till exempel handlar om vänster-/högerpolitisk extremism eller islamism. Han menar att de felaktigt har blandats ihop och att det är stor skillnad på hur de ska hanteras.

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har som huvuduppdrag att stärka och stödja lokal samverkan i syfte att förebygga våldsbejakande extremism, skriver samordnaren på sin hemsida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".