Behandling i varmt och soligt väder gör att psoriasis-patienter mår bättre. Personer på en strand på Kanarieöarna.
Behandling i varmt och soligt väder gör att psoriasis-patienter mår bättre. Foto: Hasse Holmberg/TT/arkiv

Ojämn fördelning av klimatvårdsplatser

Läkare: Det är inte semester, det är tungt arbete
2:12 min

Många med psoriasis mår mycket bättre av soligt klimat. Men många landsting betalar inte för så kallad klimatvård, trots att sådan vård rekommenderas av Läkemedelsverket.

Trots att personer med psoriasis ofta mår mycket bättre av omvårdnad, träning och behandling i ett soligt klimat, är det många landsting som inte betalar för så kallad klimatvård.

Behandlingen rekommenderas av Läkemedelsverket och förra året var det närmare 150 patienter som fick delta i klimatvård i skandinavisk regi, men behovet är mycket större, enligt Psoriasisförbundet.

Veronika Lindberg är ombudsman vid Psoriasisförbundet och hon anser att effektiva vårdformer bör komma alla patienter till godo:

– Vården ser väldigt olika ut och oavsett att det finns rekommendationer från Läkemedelsverket så gör landstingen sina egna prioriteringar.

Hon berättar om vad skillnaderna mellan landsting ledde till för en av förbundets medlemmar som ansökte om klimatvård. Mannen bor i Örebro län, men får sin vård i Östergötland eftersom det är närmare.

– Det visade sig att landstinget i Örebro inte skriver ut klimatvård, och då kan inte i Östergötland förskriva det för då vill inte Örebro betala, säger Veronika Lindberg. Men eftersom medlemmen har sin ladugård i Östergötland, så funderade han seriöst på att skriva sig i sin ladugård, för då skulle han kunna få sin klimatvård.

Den traditionella klimatvården som bedrivs i skandinavisk regi innebär att patienterna vistas i sol och värme på anläggningar på Kanarieöarna under en treveckorsperiod.

I programmet ingår läkarundersökningar, kontrollerad solning, undervisning om sjukdom, behandling och kostråd, fysisk aktivitet, och stöd om man vill sluta röka.

Enligt Psoriasisförbundet var det förra året närmare 150 personer som deltog i programmen, men bor man i norra eller sydöstra delen av Sverige så säger landstingen nej, ofta med argumentet att behandlingen kan ges hemma.

Men överläkare Birgitta Stymne som ansvarat för klimatvården på Kanarieöarna och sett många patienter förbättras, säger att det är en effektivare vårdform:

– Jag har ju träffat väldigt många psoriasispatienter och många har problem med stress. Det är mycket med jobbet och familjen. Med klimatvård kommer de bort från den vardagliga miljön så att de kan vila. Men tanken är också att du ska få instrument med dig så att du lättare ska kunna hantera stressen när du kommer hem.

Vad säger du till dem som tycker att det här bara är semester och behandlingen lika gärna kan ges hemma?

– Ja, för det första är det inte alls bara semester, det är tungt arbete och det krävs mycket av dem, både gymnastiska övningar och i form av lektioner, så det är ett tufft program och det brukar jag berätta.

Fakta: Psoriasis

Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder. Den är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det finns 250 000-300 000 personer med någon form av psoriasis i Sverige. Hos drygt hälften av dessa debuterar sjukdomen före 25 års ålder. Psoriasis kommer från det grekiska ordet psora som betyder skorv, klåda eller utslag.

Källa: Psoriasisförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".