Taxi strejk Foto: Claude Paris/TT
Uber har orsakat taxtstrejker i många städer, här i Marseille i Frankrike. Foto: Claude Paris/TT.

EU-kommissionen: Behövs inga nya regler för Uber

EU-kommissionen: Behövs inga nya regler för Uber
1:32 min

Det blir inga nya lagar och regler som rör den mycket omdebatterade tjänsten Uber där man kan beställa biltransporter av privatpersoner via sin mobiltelefon. Enligt EU-kommissionen måste den som erbjuder den här typen av tjänster följa de lagar som gäller.

Marknadskommissionär Elzbieta Bienkowska understryker att skatt måste betalas in och konsumentskyddet måste garanteras:

– Det här är grundläggande, anser EU-kommissionären Elzbieta Bienkowska och talar om att lagar och regler även fortsättningsvis ska gälla.

Det oavsett om det handlar om krav på att betala skatt, socialförsäkring-avgifter och också ett skydd för konsumenter som väljer att använda den här typen av tjänster som erbjuds via företaget Uber över praktiskt taget hela EU, inte bara i Sverige.

Främst handlar det om privatpersoner som kan registrera sig via det här företaget för sedan erbjuda olika slags transporttjänster som till exempel samåkning eller att vara en slags privatchaufför.

Det här har vållat stora protester, bland annat här i Belgien där taxiföretagare genomfört en rad olika aktioner med till exempel demonstrationer mot de tjänsterna som erbjuds via företaget Uber, eftersom taxinäringen anser att Uber erbjuder svart-taxi.

Kritik från hotellbranschen har också riktats mot liknande tjänster när det privatuthyrning av rum och lägenheter och som förmedlas via internetsajten Airbnb.

Även där måste dom lagar och regler som redan finns idag, användas anser EU-kommissionen.

Men några ytterligare, särskilda regler när det gäller dom här mycket politiskt känsliga frågorna om privatuthyrning av rum och lägenheter och också privata biltransporter, kommer inte från EU-kommissionen - vilket många inom taxi- och hotellbranscherna inom dom 28-medlemsländerna ändå hade hoppats på. Men så blir det alltså inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".