Polisen känner i dag till drygt 100 langningskonton på instagram. BILD: Teresa Kristoffersson
1 av 2
Polisen känner i dag till drygt 100 langningskonton på instagram. BILD: Teresa Kristoffersson
Spritlangning via sociala medier blir vanligare. BILD: Teresa Kristoffersson
2 av 2
Spritlangning via sociala medier blir vanligare. BILD: Teresa Kristoffersson

Sprit langas via sociala medier

"Det är ingen som ser risken"
2:08 min

Sprit som langas via sociala medier blir allt vanligare, uppger flera av landets polisregioner till Ekot. Smarta telefoner och ständig uppkoppling har gjort det möjligt att nå ut snabbare och till fler.

Gymnasieeleven Marcus säger att det verkar vara fritt fram för langarna som kan leverera när som helst på dygnet.

– Man har alltid tillgång till alkohol genom sådana här sidor, så enkelt är det, det är inga konstigheter överhuvud taget i dag.

Spritlangning via sociala medier blir vanligare i flera delar av landet, visar en rundringning till polisdistrikten som Ekot har gjort.

Exakt i vilken utsträckning det förekommer är det bara Stockholmsregionen som kan svara på. Här känner man till drygt 100 langningskonton på Instagram, dubbelt så många som för ett par år sedan. Numret till langaren står ofta i annonsen.

– Man ringer, beställer och hämtar, säger Marcus som går i tvåan på Midsommarkransens gymnasium i Stockholm.

Om ett konto stängs ner öppnas snart ett nytt.

– Bara du söker på vodka så kommer det upp. Du ser ju, det är bara att scrolla, det tar aldrig slut.

Klasskompisen Denise lägger till att langningen uppfattas som ganska ofarlig.

– Det är ingen som ser risken så. Vi är ju bara 17, 18 men när vi pratar om att dricka så är det helt normalt.

Trots att polisen har känt till fenomenet i flera år så fortsätter antalet konton att öka. Det säger Lars Utter, polis i Stockholm som har följt nätlangningen sedan den först upptäcktes 2012.

Lars Utter bekräftar att försäljningen under det senaste året har blivit allt mer öppen och avdramatiserad för både langare och köpare. Polisen måste ge en tydlig signal om att det inte är lagligt, säger Lars Utter.

– Det är ju inte okej att det bjuds ut saker på nätet som är olagliga och vi inte gör någonting. Det är ju galenskap. Jag skulle vilja jämföra med att någon står på gatan och skriker att "jag vill sälja sprit". Då kommer polisen definitivt gå fram till den personen för den har ju visat att den vill göra det. Det här är ju samma sak fast i ett annat forum.

Polisen jobbar i dag mot langning genom tips och spaning på gatan men satsar inte på att finnas på nätet. Att langarna kan fortsätta skaffa unga kunder via sociala medier är en resursfråga, menar biträdande polisområdeschef i Stockholm city, Elisabeth Arnestad.

– Det är ett arbete som kräver en väldigt stor insats. Och med den utbredning som vi har av sociala medier så är det inte så lätt att komma åt det. Och det kombinerat med vår brist på resurser gör att vi måste välja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".