Till vänster arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Till höger deltagare i Stockholms Universitets pilotprojekt om ett snabbspår för lärare och förskollärare.
Till vänster arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Till höger deltagare i Stockholms Universitets pilotprojekt om ett snabbspår för lärare och förskollärare. Foto: Erik Nylander/TT, Marcus Ericsson/TT

Nytt snabbspår för samhällsvetare och socionomer

Ylva Johansson: Viktigt bemöta människor individuellt
1:46 min

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson presenterade i dag ett nytt snabbspår, denna gång för nyanlända samhällsvetare och socionomer.

Hittills har 1 735 nyanlända påbörjat något av regeringens tio snabbspår.

Tanken med snabbspåren är att nyanlända med erfarenhet inom bristyrken snabbare ska få jobb.

Just samhällsvetare som i dag får ett eget snabbspår är en av de största akademikergrupperna som kommer till Sverige, cirka 3 200 finns just nu i etableringsuppdraget.

Nästa år förväntas mellan 500 och 1000 snabbspårsplatser finnas för samhällsvetare och de som går där ska lära sig offentlig förvaltning, förvaltningsrätt, det offentliga språket och få göra praktik.

– Jag är överväldigad över hur bra det har gått med snabbspåren. Jag tog initiativ att ta kontakt med parterna för ett år sedan och redan har vi i år fått ut 1700 ute i specifika snabbspår till specifika yrken. Jag tycker det är mer än jag hade förväntat, säger Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etableringsminister.

Sedan årsskiftet finns alltså 1 735 nyanlända i snabbspårssystemet.

Totalt räknar arbetsförmedlingen med att drygt 8 300 skulle kunna vara aktuella för snabbspår, men den siffran ändras fort.

– Vi kommer komma med fler snabbspår och vi kommer bygga ut snabbspåren successivt, sen har inte alla nyanlända en yrkeskompetens inom ett bristyrke i Sverige och då handlar det om andra vägar in på arbetsmarknaden. Men det jag tror är viktigt för att vi ska klara av att ge jobb till alla nya som har kommit är att vi bemöter människor individuellt. Det är väldigt olika förutsättningar för den som kanske aldrig har gått i skola och den som har en akademisk examen, säger Ylva Johansson.

Enligt Statistiska centralbyrån är det en tredjedel av de utrikes födda med hög utbildning som jobbar med något som helt motsvarar den utbildningen.

Heike Erkers, ordförande för akademikerförbundet SSR, tycker att det behöver göras mer för de utrikes födda akademiker som inte är nyanlända ska hamna på rätt jobb.

– Man kan mycket väl jobba med de som redan finns och gör andra jobb och på det sättet få loss arbeten som andra kan ta som inte har högskoleutbildning. Det är ett mischmasch just nu när akademiker faktiskt indirekt proppar igen de enkla jobben. Vill statsministern prata om att nu ska vi satsa på de enkla jobben, då borde vi nog lösgöra de redan enkla jobben där akademikerna finns och se till att de jobbar med arbeten som de är utbildade för. Det vore ett väldigt smart sätt att fixa det här på, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".