Polis övervakar ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.
Polis övervakar ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.

Expert: Flyktingar lönar sig

1:47 min

Europa anstränger sig hårt i dag för att stoppa flyktingar, men att i stället ta emot dem är en lönsam affär på lång sikt för Europas länder. Det hävdar Philippe Legrain, som tidigare var ekonomisk rådgivare till EU-kommissionens ordförande och nu verksam vid London School of Economics.

Toppekonomen Philippe Legrain gör kalkylen att varje satsad krona ger dubbelt tillbaka till ekonomin inom fem år. Att ta emot flyktingar är förstås en utgift för statskassan i mottagarlandet, men kan också ses som en fördelaktig investering:

– Det driver på efterfrågan på varor och tjänster, något som Europa har stort behov av i dag, säger han. Och när flyktingen sedan börjar jobba bidrar han eller hon till ekonomin med sin arbetsinsats, med att starta företag och med skatteinbetalningar.

För Tyskland till exempel som har en mycket åldrad befolkning, kan flyktingarna inte bara bidra med att ta hand om de gamla utan också att vitalisera ekonomin och företagsamhet.

Flyktingar tenderar också att vara mer öppna att ta trista, smutsiga, farliga och svåra jobb, enligt EU-kommissionens tidigare rådgivare.

De fyller igen luckor, där det saknas arbetskraft och skapar mer efterfrågan vilket gör att de oftast inte tar jobben från lågutbildade infödda personer.

Philippe Legrains slutsatser stämmer med många andra ekonomers, men det finns också de som tvivlar på att de stora statliga utgifterna kommer tillbaka till skattebetalarna.

Internationella valutafonden har i sina prognoser talat om en ökad tillväxt i ekonomin tack vare ett ökat flyktingmottagande, men inte med samma storlek som forskaren vid London School of Economics.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista