Byamungu är 11 år gammal och vaskar guld.
1 av 2
Byamungu är 11 år gammal och vaskar guld. Foto: Hewa Abdelzadeh/SR
Guldvaskning längs floden Mufumbe
2 av 2
Guldvaskning längs floden Mufumbe Foto: Hewa Abdelzadeh/SR

Fattigdom driver barnen till jakt på guld i Kongo-Kinshasa

Läraren Christophe: Det är lönlöst att studera
1:07 min

Fattigdom och korruption i mineralrika Kongo-Kinshasa tvingar barn och vuxna i östra Kongo att vaska efter guld för att ha råd med mat för dagen. Christophe är utbildad lärare men går varje dag till Mufumbefloden istället för att undervisa.

– Även om du studerar så får du inte jobb. Det är lönlöst att studera, säger Christophe.

Han är 22 år och vaskar efter guld i Mufumbefloden tillsammans med sin pappa. Trots att han har en lärarutbildning så får han inget jobb.

Korruptionen i Kongo-Kinshasa håller tillbaka sådana som Christophe, som genom utbildning vill ta sig ur fattigdomen. Om man är fattigmansbarn har man inga kontakter och får inga jobb, berättar han.

Många föräldrar har inte råd med skolavgiften. Barnen hoppar därför av skolan och uppmanas av föräldrarna att vaska efter guld i den närliggande floden. Många som tagit sig hit blir kvar här år efter år. Christophes pappa har letat efter guld i 20 år.

Byamungu är 11 år och har vaskat efter guld i ett år. Han kommer till floden på eftermiddagarna efter att ha tillbringat förmiddagarna på skolan.

Efter den här terminen kommer han inte längre gå till skolan. Att vaska efter guld är hans jobb nu, mer än så vet han inte om sin framtid, berättar han.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".