Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Natoövningar väcker känslor kring Östersjön

Mediekrönika: Natoövning skapar debatt
3:34 min

På Östersjön pågår just nu den USA- och Natoledda militärövningen Baltops där även Sverige deltar. Vår Helsingforskorrespondent Thella Johnson tittar i en mediekrönika på hur övningen och relationerna kring Östersjön diskuteras i några av de kringliggande länderna.

När brittiska och amerikanska krigsfartyg i veckan angjorde Tallinns hamn inför invigningen av den årliga östersjöövningen Baltic Operations, eller Baltops som den också förkortas, var det för fjärde året i rad som Ryssland inte deltog.

Det som tidigare mest haft karaktären av just ett samverkansprojekt kring Östersjön med träning av till exempel sjöräddningsoperationer har fått en allt mer säkerhetspolitisk prägel.

Baltopsövningen har blivit ännu en i raden symboler för en ny tid då saker åter tolkas i politiska väderstreck: öst- och väst.

Det är en situation som är välbekant inte minst i Rysslands största grannland i väst, Finland.

När icke Nato-medlemmen Finland nu står värd för den här Nato-ledda övningen har en ny debatt om landets relation till militäralliansen blossat upp.

En debatt där även landets president Sauli Niinistö deltagit.

I en radiointervju för YLE i förra veckan vidhöll han sin ståndpunkt att finländarna ska folkomrösta om ett Natomedlemskap någonsin ska bli aktuellt.

Enligt Niinistö har den ökade närvaron från Nato i Östersjöregionen bidragit till ökade spänningar då Ryssland provoceras av aktiviteten.

I de baltiska länderna är det snarare finländsk ängslighet kring relationerna med Ryssland som provocerar.

När den finländske presidenten häromveckan var på statsbesök i Estland, och bland annat redogjorde för Nato-debatten i sitt land, skrevs syrliga kommentarer om det i estnisk press: "President Niinistö säger sig vara irriterad över att andra, till exempel i baltänderna, kommer och ska tala om hur Finland borde göra med Nato.

Men betyder det att vi borde vara tysta?" frågar sig kolumnisten Erkki Bahovski i dagstidningen Postimees och fortsätter: "Finland har ju redan gjort klart att de befarar en stark reaktion från Ryssland om de skulle gå med i Nato."

Bahovski beskriver de finsk-estniska relationerna som ett "laddat minfält av historiska band, storebrors- och lillebrorskomplex och ömsesidiga förolämpningar".

Han anser att det måste stå politiker och opinionsbildare i baltstaterna fritt att uppmuntra ett finländskt eller svenskt Nato-medlemskap, om de så vill.

Ytterligare analyser av de komplexa relationerna kring Östersjön gör de två finska journalisterna och Baltikumkännarna Kaja Kunnas och Marjo Näkki i sin nyutkomna bok Suomenlahden Suhdekirja, ungefär "Relationsbok för Finska viken" (Kosmos 2016).

Där beskrivs hur våra närliggande länder med sina olika historiska utgångspunkter ibland missförstår varandras intentioner.

I Finland, där man länge satsat på det egna försvaret och bilaterala samarbeten istället för stora allianser eller pakter, kan de baltiska ländernas tillit till Nato och rop på förstärkning därifrån upplevas som något som stör balansen i de egna förhållandena med grannländerna.

Men Kunnas och Näkki påminner om hur likartad inriktningen i våra länders försvarspolitik är just nu:

"Vi tänker sällan på att summan av all militärsatsning kring Östersjön ju ökar försvarsresurserna för alla", säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".