En församlingsmedlem ber. Foto: Jeffrey Phelps/Scanpix.

Katolska kyrkan i Sverige växer snabbt

Katolska kyrkan i Sverige växer
2:03 min

Katolska kyrkan växer i Sverige. Bara under det senaste halvåret har man fått två tusen nya medlemmar. 

Romerska katolska kyrkan i Sverige har 115 000 medlemmar. En blygsam siffra jämfört med Svenska kyrkans 6,2 miljoner medlemmar, men medan svenska kyrkan tappar drygt en procent per år så växer den katolska kyrkan snabbt. De senaste åren har kyrkan vuxit med tre till fyra procent per år. 

– Folk söker efter något stabilt, något som har mening, och inte att modet är hit eller dit utan det är alltid samma liturgi. Den här mässan är svensk-latinsk så de som inte kan svenska de flesta känner liturgin i latin. Så alla känna sig hemma, säger Bogoslava som besökte mässan i förmiddags. 

Varje år konverterar runt hundra personer i Sverige, men den stora tillväxten beror på invandring säger Michel Louise som är registreransvarig.

– De senaste åren har det varit från Mellanöstern så klart, det är Syrien, Libanon, Irak, många katoliker har kommit till Sverige. Tidigare har det varit från de andra katolska länderna som Polen, Kroatien, Sydamerika och Afrika, säger Michel Louise.

Arbetar katolska kyrkan aktivt med att värva nya medlemmar?

– Det är klart att vi uppmanar våra katoliker att besöka sina församlingar och delta i gudstjänsten och det pastorala livet. Men det är inget tvång på något sätt, det är troende själva som söker sig till våra aktiviteter.

Utöver de 115 000 registrerade medlemmarna som betalar kyrkoskatt beräknar man att det finns 55-85 000 troende som deltar i kyrkans aktiviteter utan att vara medlemmar, som Alex som gick till mässan i förmiddags.

– Jag vet inte, ingen har frågat mig och jag är inte medlem i någon förening, jag tycker inte om föreningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".