Staffan Werme (L). Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.
Staffan Werme (L). Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.

Han vill skrota kommunerna

Föreslår direktvald borgmästare
1:57 min

Den tidigare kommunstyrelseordföranden i Örebro, Staffan Werme från Liberalerna, tycker att det är dags att skrota kommunerna som de fungerar i dag.

I praktiken är det tjänstemän som styr, enligt Staffan Werme.

– Jag tycker att den bild man kan beskriva svensk lokalpolitik med är ett slags tjänstemannastyre med en kuliss av politik framför sig. Politikernas vardag är mest att bli informerade om de beslut som tjänstemännen redan har tagit.

Staffan Werme, med 25 års erfarenhet från kommunalpolitik i Örebro, skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att den svenska demokratiska modellen borde förändras i grunden. 

Skälen är bland annat att maktdelningen inte fungerar längre eftersom det statliga ansvaret för till exempel skolan betonas allt mer.

Dessutom har medborgarnas ökade valfrihet och direkta inflytande skapat en ny situation, där politikens roll blivit allt otydligare, enligt Staffan Werme. Han föreslår att Kommunstyrelsen ska ersättas av en direktvald borgmästare.

– En mycket tydligare koppling mellan makten och ansvaret där borgmästarens huvudsakliga uppgift är att se till så att ekonomin fungerar, säger han. 

Men flera kommunpolitiker som Ekot pratat med tycker att förslaget är dåligt. Att tro att det är tjänstemän som styr i kommunerna är korkat, säger Bo Frank, Moderat kommunalråd i Växjö.

– Det är klart att ett borgmästarsystem vore frestande att säga ja till men det skulle kräva omfattande förändringar av kommunallagen och liknande. Men som jag ser det är det ingen tvekan om att det är politikerna som styr i kommunerna. 

Finns det någon risk med att tjänstemännen blir för starka? 

– Då får politikerna skylla sig själva eftersom det är politikerna som sta styra, säger Bo Frank.

Mothugg kommer också från vänster. Östersunds kommunalråd, Socialdemokraten AnnSofie Andersson tycker att regering och riksdag har lyssnat på kritiken mot riktade statsbidrag. 

– Där ser vi nu en förändring där vi får en statsbidragspåse som vi får ta ansvar för. 

Vad säger du om en direktvald borgmästare? 

– Nej, jag tycker inte att det är något bra förslag, jag tycker att det är bra som det fungerar i dag, säger AnnSofie Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".