Pedro Pablo Kucynski med sina vocepresidentkandidater
Foto: TT/Rodrigo Abd

Han leder i mycket jämnt presidentval i Peru

Det är oerhört jämnt mellan kandidaterna Pedro Pablo Kuczynski och Keiko Fujimori.

När mer än 90 procent av rösterna räknats har Kuczynski 50,3 procent av rösterna och den tidigare segertippade Fujimori 49,7 procent. Ingen segrare har ännu utropats då det fortfarande är för jämnt, men Kuczynski var mycket positiv när han talade till sina anhängare tidigare idag.

– Vi tar det här preliminära resultatet med optimism, men med försiktighet, säger Kuczynski, till jublande anhängare från balkongen till partiets huvudkontor i Lima.

I den första omgången i april vann Fujimori stort och hon har därför varit segertippad i valet.

Keiko Fujimori är dotter till den för korruption fängslade expresidenten Alberto Fujimori. Många peruaner har blandade känslor för den tidigare, mycket auktoritäre, presidenten.

Fujimori har lovat fler poliser och soldater på gatorna för att hålla ordning i det våldsdrabbade landet och hon lovar att bygga fängelser högt upp i bergen, långt ifrån mobiltäckning, så att brottslingar inte kan utföra brott från sina celler.

Hennes motståndare, Pedro Pablo Kuczynski, har också lovat att bekämpa brottsligheten med en starkare poliskår och bättre fängelser.

I en mätning av Ipsos uppger 70 procent att brottsligheten är den viktigaste frågan i presidentvalet.

Båda kandidaterna är högerorienterade när det gäller ekonomin, och har lovat att föra en marknadsvänlig ekonomisk politik.

Det officiella valresultatet väntas senare i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".