Tysklands president Joachim Gauck under sitt tal idag.
Tysklands president Joachim Gauck under sitt tal idag. Foto: CHRISTOF STACHE/TT

Tysklands president ställer inte upp för omval

Nomineringar kommer att tolkas politiskt
1:29 min

Tysklands förbundspresident Joachim Gauck meddelade idag att han inte ställer upp för omval. Därmed är de intensiva spekulationerna i frågan över.
Men nu börjar ett komplicerat spel för att nominera hans efterträdare, samtidigt som ett allt mer politiskt polariserat Tyskland förbereder sig för nästa förbundsdagsval.

Inför ett stort och snabbt inkallat medieuppbåd meddelade den 76-årige Joachim Gauck sitt beslut att, av åldersskäl, inte kandiderar för ytterligare fem år som president när hans ämbetsperiod går ut i februari nästa år.

Över partigränserna åtnjuter Gauck stor respekt för sitt arbete, för att ha utövat det huvudsakligen ceremoniella presidentämbetet med en enande kraft och förmågan att verka som ett slags nationens samvete, vilket är av särskild betydelse i Tyskland där det komplicerade förflutna förblir en dimension också i de dagsaktuella skeendena.

När partierna nu ska föreslå nya kandidater till presidentposten får en redan laddad politisk vardag och en allt mer ifrågasatt förbundskansler Angela Merkel ännu ett spänningsfält att hantera.

Trots att presidenten ska vara opolitisk kommer nomineringen av kandidater att tolkas politiskt inför förbundsdagsvalet nästa höst, inte minst som signaler för vilka partikonstellationer som kan tänkas regera i Berlin efter valet 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".