Jomrad Barafi och Maali Majed
Väntar på anhöriga - Jomrad Barafi och Maali Majed Foto: Katarina Gunarsson / Sveriges Radio

Lång väntan på anhöriga

"Min pappa sover inte och gråter ibland"
2:30 min

Ansökningarna om anhöriginvandring har under det senaste året ökat med 30 procent. Och väntetiden för att få ett besked om familjeåterförening ligger nu på mellan 14-21 månader. Syriern Maali Majed och hans pappa undrar hur länge de kommer att behöva vänta för att få hit mamman och småsyskonen.

Maali Majed och hans pappa har fått höra att väntetiden att få hit mamman och syskonen ligger på mellan 14 och 21 månader. Tillsammans med den årslånga väntan på uppehållstillståndet kan ta upp mot 3 år innan familjen är återförenad.

Min pappa sover inte och gråter ibland av oro berättar Maali Majed.

Michael Ribbenvik är operativ chef på Migrationsverket. Han säger att de långa väntetiderna beror på det stora flyktingmottagandet och att antalet ansökningar om familjeåterförening på ett år har ökat från 47 tusen till 62 tusen.

Ytterligare en förklaring till de långa väntetiderna på uppemot 21 månader är att Migrationsverket under hösten fick omorganisera sin personal.

Förutom oro skapar den långa väntetiden ekonomiska problem berättar Maali.

Många syriska män som kommit ensamma till Sverige försörjer fruar och barn som de har lämnat kvar i hemlandet eller längs flyktvägen. Och för Maali och hans pappa håller pengarna på att ta slut.

Hör ett längre reportage om det här i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".