Valter Mutt och Carl Schlyter.
Valter Mutt och Carl Schlyter. Foto: TT

Schlyter kallar MP-petning för utrensning

2:49 min

Det förra språkröret Åsa Romson tar över som ny ordförande för EU-nämnden, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande. Det innebär att nuvarande ordförande Carl Schlyter får lämna sitt uppdrag, samma sak gäller utrikespolitisk talespersonen Valter Mutt.

– Det är inte den nystart som jag hade hoppats på att vi skulle ägna oss åt. Man vill sätta en vändpunkt i hur partiet. Nu räcker det inte 99 procent lojalitet med regeringens beslut utan nu är det hundra procent som krävs för att man ska få sitta kvar på sina uppdrag, säger Carl Schlyter till Ekot och bekräftar att han och Walter Mutt inte får ha kvar sina utskottsposter.

Schlyter säger att det är lite oklart varför de petas, men att det som sagts är att de har agerat på ett sätt som gör att de inte kan fortsätta i sina nuvarande roller. Det handlar inte om att de inte ska ha skött sina uppgifter i utskotten

– Det är hur vi har agerat i värdlandsfrågan och andra känsliga frågor. Att jag får gå handlar inte om kritik mot arbetet i EU-nämnden, utan bristen i lojalitet i fattade beslut och hur det påverkar andra i riksdagsgruppen, säger Schlyter.

Valter Mutt säger även han att det handlar om en petning. 

– Jag är klart orolig över partiets utveckling om det blir allt lägre i tak för att vi är regeringsparti. Det klart att vi ska ta vårt ansvar men i en sådan fråga som värdlandsavtalet med Nato, som inte var vilken fråga som helst, fredsfrågorna var ju en av anledningarna till att vi grundade Miljöpartiet, säger han.

Enligt Miljöpartiet sker den nya fördelningen mot bakgrund av att riksdagsgruppen förändrats i och med regeringsombildningen.

Pernilla Stålhammar blir ordinarie ledamot i utrikesutskottet istället för Valter Mutt. Även Anders Schröder får ett nytt uppdrag som ledamot i försvarsutskottet.

Att Carl Schlyter och Valter Mutt petades har nu lett till att Jabar Amin och Annika Lillemets hoppar av sina poster, enligt SVT Nyheter.

Amin är utbildningspolitisk talesperson och Lillemets folkbildningspolitisk talesperson.

– Jabar Amin och jag avser att lämna våra utskottsplatser och våra talespersonsplatser i protest mot att Valter Mutt och Carl Schlyter tvingas bort, säger Annika Lillemets till TT.

– Vi tycker inte att det är en sund kultur att arbeta i. Det har blivit en repressiv kultur där folk pressas att alltid i alla lägen följa regeringslinjen.

Lillemets säger att de ska behålla sina riksdagsplatser och fortsätta att arbeta för en grön politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista