Gustav Fridolin Isabella Lövin och Tomas Ramberg i montage.
Foto: TT/Sveriges Radio.

Analys: MP rensar ut - regerande kräver disciplin

"Länge sen partiledningen tappade tålamodet för Schlyter och Mutt"
5:32 min

Tisdagskvällens utrensningar i den miljöpartistiska riksdagsgruppen är ett kvitto på att partiledningen känner sig stärkt efter partikongressen i Karlstad för tre veckor sen. Ledningen tolkar kongressen som grönt ljus för hårdare tag mot de som öppet fronderar mot regeringsbeslut, skriver Ekots politik-kommentator Tomas Ramberg.

Det var länge sen partiledningen tappade tålamodet med både Carl Schlyter och Valter Mutt. Bägge har öppet kritiserat den förhärskande partilinjen och ibland också drivit en egen alternativ linje från riksdagens talarstol.

Carl Schlyter driver på i brunkolsfrågan och röstade inte för regeringens flyktingpolitik. Valter Mutt gjorde tillsammans med Schlyter och två andra riksdagsledamöter - Jabar Amin och Annika Lillemets - klart att de inte skulle rösta med partiet om värdlandsavtalet med Nato. 

Men fram till Kaplan-krisen och kongressen har ledningen inte vågat agera på ett bestämt sätt mot avvikarna. De har fruktat reaktionen från gräsrötterna. Både Schlyter och Mutt har haft många sympatisörer i partiet och deras ståndpunkter har ibland vunnit över partiledningen på partikongresser.  

Att Annika Lillemets och Jabar Amin nu protesterar genom att lämna sina utskottsuppdrag visar att konflikter av det här slaget kan förvärras.  

Debatten kring bostadsminister Mehmet Kaplans avgång, språkrörsdebatten som avsatte Romson och debatten på kongressen om att ta ansvar för regeringsbeslut gav sammantaget ledningen råg i ryggen.

Att Carl Schlyter får lämna jobbet som ordförande i EU-nämnden och att Valter Mutt inte längre för partiets talan i utrikesfrågor är ett resultat av ledningens nya beslutsamhet. 

Det handlar alltså inte bara om värdlandsavtalet med Nato. Det är bara den omedelbara anledningen. Snarare är petningen av Schlyter och Mutt det hittills tydligaste uttrycket för den "visionära realism" som gav det nyvalda språkröret Isabella Lövin så starka applåder från delegaterna i Karlstad.

Miljöpartisterna ska nu stå för sina kompromisser och eftergifter. Och det gäller alla miljöpartister. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".