Turismen på Taiwan har minskat drastiskt enligt officiell statistik. Foto: TT.
Turismen på Taiwan har minskat drastiskt enligt officiell statistik. Foto: TT.

Taiwans turistbransch oroad för utpressning

"Kinesiska turistgrupper har minskat med 30-40 procent"
2:01 min

Efter maktskifte på Taiwan känner sig turistbranschen nu hotad av vad som uppfattas som utpressning från det kinesiska fastlandet. Antalet gruppresor från Kina till Taiwan tycks nu minska kraftigt.

– Avbokningar av turistgrupper har ökat, och vi kan inte vara riktigt säkra på varför, säger hotellägaren Zheng Shengchang som också är talesman för en lokal förening för hotellbranschen i Taizhong nära den taiwanesiska huvudstaden Taipei.

Zheng Shengchang säger att enligt egna beräkning har man förlorat mellan trettio och fyrtio procent av gästerna från det kinesiska fastlandet.

Turistnäringen är en viktig inkomstkälla på Taiwan, men också sårbar för utpressning från Kinas regering som har ett direkt inflytande över turistgrupperna från det kinesiska fastlandet till Taiwan, genom att det krävs speciella utresetillstånd.

Och gruppresenärerna tycks ha minskat kraftigt i antal sedan valet i Taiwan i januari. Mellan mars och maj i år föll antalet ansökningar om inresetillstånd för gruppresenärer med 70 procent, från över 260 000 ansökningar i mars till bara 77 000 i maj, enligt rapporter från Taiwans internationella radio RTI.

Antalet ansökningar om inresetillstånd för ensamresenärer från Kina har däremot fortsatt att vara mer eller mindre det samma.

Efter att det Kina-vänliga Nationalistpartiet röstades bort från makten på Taiwan bevakar ledarna i Peking den nya presidenten Tsai Ing-wens utspel, som hittills har varit försiktiga.

Trots att hon hör till Demokratiska framstegspartiet där vissa skulle önska att hon utropade självständighet, finns också en stark press både från näringslivet och från ungdomar i Taiwan att den nya presidenten ska förbättra ekonomin och skapa fler arbetstillfällen.

Hotellägaren Zheng Shangchang hör till dem som vill behålla goda relationer med Kina. Han skulle vilja vädja om att inte använda turismen som utpressningsmedel.

– Vi hoppas att myndigheterna i Peking främst ska tänka på det taiwanesiska folket. Vi är av samma kött och blod, och de flesta taiwaneser vill behålla den situation som råder idag och behålla freden, säger hotellägaren Zheng Shengchang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".