Nordkorea tros producera plutonium

1:44 min

Nordkorea tycks återigen använda sin kärnanläggning i Yongbyon. Anläggningen tros producera plutonium som kan användas i kärnvapen - något som Ledaren Kim Jong-un lovat att fortsätta tillverka trots internationella sanktioner.

Enligt den internationella kärnenergiinspektionen IAEA tycks bland annat varmvatten ha släppts ut ur kärnanläggningen Yongbyon i västra Nordkorea. Det tyder på att den är tagen i bruk igen. Även andra organisationer som tytt satellitbilder har dragit likadana slutsatser.

Kärnanläggningen som har en plutoniumreaktor tros användas för att uppgradera utbränt kärnbränsle till plutonium som kan användas i kärnvapen.

Yongbyon är källan till de fyra atomladdningar som hittills provsprängts i Nordkorea, enligt en högt uppsatt amerikansk regeringstjänsteman, som bekräftade nystarten av kärnanläggningen för nyhetsbyrån Reuters.

Sydkoreanska myndigheter säger sig också följa utvecklingen med "stor oro". År 2007 stoppades reaktorn i Yongbyon som en del av en internationell överenskommelse. Nordkorea skulle då få internationell hjälp i utbyte mot att överge sitt atomprogram, men uppgörelsen föll.

Sedan 2009 har IAEA inte längre fått lov att inspektera anläggningen, men sedan 2013 har Nordkoreas egen nyhetsbyrå rapporterat att den tagits i bruk igen. Ryska diplomatkällor varnade då för att reaktorn är en osäker modell från 1950-talet, och skulle kunna orsaka stor förödelse vid en olycka.

Nordkoreas ledare har den senaste tiden ofta upprepat att landets mål är att kunna använda kärnvapen mot fiender som har kärnvapen och som hotar det nordkoreanska självbestämmandet.

USA:s utrikesminister John Kerry, som var på besök i Peking, tackade i går Kinas regering för att man, "effektivt drivit igenom sanktionerna", mot Nordkorea. Sanktionerna är FN:s försök att förhindra att Nordkorea fortsätter sitt atomprogram, men tycks hittills inte ha påverkat den nordkoreanska ledningens inställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista