Den brittiske premiärministern David Cameron.
1 av 2
Den brittiske premiärministern David Cameron. Foto: AP
Britter som demonstrerar för bremain och brexit
2 av 2
Brexit-bremain Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF

Drama kring omröstningen om Brexit

Tyder på kraftigt ökat intresse för frågan
1:33 min

I Storbritannien utspelades ett politiskt drama under onsdagen.

Vid midnatt gick tiden ut för att registrera sig som väljare i folkomröstningen om medlemskapet i EU om två veckor.

Men det datoriserade registreringssystemet havererade två timmar innan midnatt – så tiotusentals britter har inte lyckats registrera sig i tid.

Nu förlängs tiden efter att regeringen använt sig av en möjlighet till nödlagstiftning.

"Folk ska fortsätta att registrera sig i dag, även om tiden har gått ut. Valkommissionen har uppmanat regeringen att hitta möjligheter att förlänga registreringstiden i efterhand, och vi arbetar med det nu", sa premiärminister Cameron inför rätt upprörda parlamentsledamöter.

Tiden för att registrera sig som väljare gick ut vid midnatt, men klockan kvart över tio på tisdagen, strax efter en utfrågning i tv av Cameron och ledaren för Ukip, det EU-fientliga missnöjespartiet, Nigel Farage, havererade hela det datoriserade registreringssystemet. Systemet var inte igång igen förrän registreringstiden var ute.

Så under onsdagen använde sig regeringen av en möjlighet till nödlagstiftning och förlängde registreringstiden med två dygn, till midnatt torsdag kväll.

Belastningen på systemet visar ett kraftigt ökat intresse för Brexit-frågan. Över en halv miljon britter registrerade sig under tisdagen. Sidan kraschade när närmare 50 000 människor försökte registrera sig i sista stund.

Ingen vet hur många som faktiskt misslyckades med att registrera sig. Men förutom det demokratiska problemet att medborgare ska förnekas sin rättighet att rösta på grund av ett haveri i statens datorsystem, så är ställningen mellan stanna- och lämna-sidan så jämn i opinionsundersökningarna, att det inte är uteslutet att några tiotusen röster kan bli avgörande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".