Säpo vill registrera IS-sympatier

2:30 min

Säkerhetspolisen, Säpo, vill registrera personer som sympatiserar med exempelvis Islamiska staten, IS. Utan att bryta mot grundlagen, som förbjuder åsiktsregistrering. 

Därför har Säpo vänt sig till Datainspektionen för att de ska utreda frågan. Det finns nämligen ett visst utrymme för polismyndigheter att föra register över vissa uppgifter för att bekämpa brott.

– Den fråga vi har fått är ett samråd där Säpo ställer en fråga till Datainspektionen om det är förenligt med polisdatalagen att de registrerar personer som sympatiserar med terrororganisationer som exempelvis Islamiska staten, säger Cecilia Agnehall, jurist på Datainspektionen.

Hon säger att de, såvitt hon känner till, inte har fått någon fråga som är ställd på det här sättet tidigare.

I grundlagen finns det ett förbud mot åsiktsregistrering men det finns ett visst utrymme för polisen att trots det registrera vissa uppgifter för att kunna bekämpa brott.

Men det krävs något mer än bara själva åsikten för att man ska få ha register över känsliga uppgifter som någons politiska eller religiösa hemvist, enligt Markus Naarttijärvi som är lektor vid Juridiska institutionen på Umeå universitet.

Han har forskat på övervakning och Säpos inhämtning av information. Han har tagit del av ett utdrag ur Säpos fråga till Datainspektionen.

– Den relevanta frågan blir vad säkerhetspolisen lägger in i begreppet sympatier, om det är något som fått uttryck i handling eller om det är något i den här personens huvud, att någon hört av sig till säkerhetspolisen och sagt att den här personen verkar tycka att IS är helt ok, säger Markus Naarttijärvi. 

Han ger ett exempel på när det kan vara tillåtet.

– Du kan ha högerextrema åsikter men om du däremot har begått brott där de här högerextrema åsikterna är en komponent som förklarar brottet eller motiverar varför du är involverad i den här brottsliga verksamheten, då kan man registrera de här sympatierna som en relevant komponent av brottsligheten, säger Markus Naarttijärvi.

Han säger att det är intressant att Säpo nu vänder sig till Datainspektionen med den här frågan.

Markus Naarttijärvi anser att det är begripligt med tanke på det uppdrag som Säpo har fått, men utifrån grundlagens bestämmelser om åsiktsregistrering är det problematiskt att bara själva åsikten skulle vara grund för registrering.

– Det är en lite speciell situation eftersom det är så mycket mera inom terrorområdet som är kriminaliserat även i ganska tidiga stadier. Det ökar intresset av att ha koll på personer redan i ett väldigt tidigt skede, så på det sättet är det väldigt intressant att de ställer frågan. Samtidigt är det väldigt tydligt, vi har en särskild bestämmelse i regeringsformen som förbjuder åsiktsregistrering, Markus Naarttijärvi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista