De ny föreskrifter ska förebygga ohälsa. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
De ny föreskrifter ska förebygga ohälsa. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Varannan byggchef känner inte till nya arbetsmiljöregler

"Vi tycker att företagen måste ta sitt ansvar"
1:38 min

I våras infördes nya regler för att minska stressen på arbetsplatser, men en ny undersökning visar att varannan chef i byggbranschen inte känner till reglerna och ännu färre har fått någon utbildning.

Gigi Burman från Projektgaranti är platschef på ett bygge i Järfälla, där hon visar runt.

– Nu när vi håller på och lyfter gäller det att se till att alla verkligen har på sig sin hjälm och har kontakt med alla maskiner som åker runt, så att man inte blir påkörd eller skadar sig helt i onödan. Vi håller också fritt just där lyften är, så att alla i lugn och ro kan arbeta, framförallt lyftföraren, säger hon.

Nya föreskrifter för att försöka minska ohälsa som orsakas av till exempel stress på arbetsplatsen infördes den 31 mars. En ny undersökning bland medlemmarna i branschorganisationen Byggcheferna visar att varannan byggchef inte känner till reglerna och bara ett fåtal har fått utbildning i dem.

Det kan också vara svårt att tillämpa reglerna, menar Gigi Burman.

– Att implementera det på arbetsplatsen har varit mycket svårare, eftersom det är många äldre, erfarna män och kvinnor som alltid har jobbat på ett visst sätt. Vi har också alltid en tidspress på oss.

En majoritet av byggcheferna, 61 procent, tycker ändå att de har tillräcklig kunskap för att förebygga ohälsosam arbetsbelastning. Men Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna, är orolig att frågan om arbetsmiljö glöms bort när det byggs mycket.

– Vi tycker att företagen måste ta sitt ansvar och verkligen se över situationen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".