Nordkoreansk man gripen för spioneri i Kina

1:33 min

Kinesisk polis ska ha gripit en högt uppsatt nordkoreansk spion, som också anklagas för smuggling. Gripandet ses som en signal om att kinesiska ledare är missnöjda med den nordkoreanska ledningens försök att utveckla kärnvapen.

Mannen som anklagas för spioneri ska ha gripits av kinesisk polis i gränsstaden Dangdong och anklagas för att ha smugglat varor i strid mot de FN-sanktioner som ska försvåra för Nordkorea att utveckla kärnvapen, enligt uppgifter till den japanska dagstidningen Yomiuri.

Nordkorea är beroende av statligt utsända arbetare och tjänstemän för att få in utländsk valuta i landet, och den gripne nordkoreanen ska ha bott i flera år i Kina som ledare för nordkoreanska affärsrörelser i Dandong.

Då den utpekade spionen greps konfiskerades kontanter motsvarande närmare 40 miljoner kronor samt guldtackor. Den anklagade ska ha gripits redan i början av juni, strax efter ett officiellt besök då ordföranden i Nordkoreas arbetarparti träffade det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping i Peking.

Om det mötet kunde ses som ett försök att förbättra relationerna mellan de sedan gammalt allierade länderna, tyder gripandet av den utsände nordkoreanen i Dandong på att förbindelserna mellan Kina och Nordkorea fortfarande är ansträngda.

Kina är emot att Nordkorea utvecklar kärnvapen, men under mötet i Peking ska den nordkoreanske representanten Ri Su-yong ha bekräftat att Nordkorea är fast beslutet att fortsätta sitt atomprogram.

Samtidigt som Kina säger sig stödja USA i FN-sanktioner mot Nordkorea, pågår fortfarande handel mellan Nordkorea och Kina genom gränsstaden Dandong, som även planerar att hålla en återkommande gemensam handels- och turismmässa i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista