Sis lovade bättring – barn isoleras fortfarande på felaktiga grunder

Sänds kl. 07.03 - 07.03

Barn och unga blir fortfarande inlåsta i isoleringsceller på ungdomshem på felaktiga grunder eller efter helt banala händelser. Det visar Ekots förnyade granskning.

Ekot har granskat de isoleringsbeslut på ungdomshemmen som fattades under förra året.

"Emma" har blivit isolerad flera gånger.

-- Det var tufft känslomässigt. Ena gången kunde jag ha varit ledsen och jag hamnade i isoleringen. Eller att jag skar mig och var ledsen, andra stunden kunde det vara att jag var våldsam. Det har skiftat så, säger hon.

Isoleringsceller får bara användas i extrema undantagsfall och aldrig som bestraffning. För sju år sedan gjorde Sveriges Radio en granskning som visade att isolering användes på helt felaktiga grunder. Det ledde till att Statens institutionsstyrelse ändrade rutinerna och lovade bättring.

Men fortfarande kan barn och unga bli isolerade utan att det finns lagligt stöd för det.

Bland annat isolerades en 15-årig pojke hela natten på Lövsta ungdomshem för att det inte finns några andra platser han kan sova på.

En pojke med Asbergers syndrom på Fagareds ungdomshem i tio timmar utan anledning I båda fallen skriver personalen att de är medvetna om att besluten fattats på felaktiga grunder.

Ibland är upprinnelsen till isoleringen helt banala situationer

När en 13-årig flicka inte vill gå ur studsmattan på Björkbackens ungdomshem, drar personalen ut henne. När hon gör motstånd hamnar hon i isoleringscellen.

När en 14-årig pojke på kastat en apelsin i golvet, kräver personalen att han ska gå in på sitt rum. När han gör motstånd blir han isolerad.

Både Justitieombudsmannen och Inspektionen för vård och omsorg har tidigare kritiserat Statens institutionsstyrelse för att personal tvingar ungdomarna att vara på sina rum utan lagligt stöd. Ändå finns det många exempel på att barn isoleras efter att vägrat gå in på sina rum.

Jan-Eric Josefsson är verksamhetsdirektör på statens institutionsstyrelse.

– Det är inte okej. Det är tydligt i vilka situationer vi får tillgripa våra särskilda befogenheter och det är inte en sådan. Här behöver vi bli ännu tydligare och ännu bättre på att utbilda vår personal och informera om vad som gäller och inte gäller.

Antal avskiljningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista