Debatt om flyktingpolitikens hårt kritiserade lag avslutad

1:11 min

På måndagen avslutades debatten i riksdagen kring det hårt kritiserade lagförslaget om en skärpning av asylreglerna. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson satte en siffra på hur många flyktingar Sverige klarar av.

-- Det räcker att det kommer 200 000 till Sverige då kommer våra system att fullständigt kollapsa.

Lagförslaget innebär bland annat att alla utom kvotflyktingar får tidsbegränsade uppehållstillstånd på ett eller tre år.

Reglerna kring anhöriginvandring kommer skärpas vilket innebär att det kommer bli svårare för familjer att återförenas. När även kraven på försörjning skärps finns det en allt större risk att familjer splittras menar kritikerna.

Lagförslaget har fått hård kritik från bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR, Amnesty, Röda Korset, Migrationsverket och Migrationsdomstolarna. Men förslaget ser ändå ut att klubbas igenom i riksdagen imorgon.

Vänsterpartiet och Centerpartiet är de enda två partier som kommer rösta emot lagförslaget.

Så här sa Centerpartiets Johanna Jönsson om lagen.

– Att hindra svårt utsatta familjer från att leva tillsammans är inget annat än inhumant. Vi i Centerpartiet är inte ensamma om att vara kritiska till att Sverige nu tillsammans med Grekland, Rumänien, Cypern och Malta blir ett av de länder som ger allra sämst skydd till människor på flykt.

Men Sverigedemokraterna som tillsammans med moderaterna som vill permanenta lagen, var nöjda, lagförslaget visar på att de andra partierna närmar sig Sverigedemokraternas politik menar deras migrationspolitiske talesperson Paula Bieler.

Flyktingpolitikens nya lag

Tidsbegränsade uppehållstillstånd

Tillfälliga uppehållstillstånd - i stället för permanenta - ska gälla för alla utom kvotflyktingar. De som bedöms ha flyktingskäl ska beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på tre år. De som är alternativt skyddsbehövande ska få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på 13 månader.

När ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut ska ett permanent uppehållstillstånd kunna beviljas om personen kan försörja sig. En person som inte har fyllt 25 år ska bara beviljas permanent uppehållstillstånd om han eller hon har fullföljt en gymnasieutbildning.


Begränsad rätt till anhöriginvandring

Asylsökande som bedöms vara alternativt skyddsbehövande ska inte ha rätt till familjeåterförening, om de inte har ansökt om asyl senast den 24 november 2015.

De asylsökande som bedöms som flyktingar - och som beviljas tidsbegränsade tillstånd enligt den nya tillfälliga lagen - ska ha fortsatt rätt till familjeåterförening. Denna rätt ska gälla make, sambo och barn under 18 år.


Skärpta försörjningskrav

Ett försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring. Försörjningskravet ska utvidgas till att omfatta även ett krav på att anknytningspersonen ska kunna försörja familjemedlemmen som kommer hit. I dag räcker det att anknytningspersonen kan försörja sig själv.

Försörjningskravet gäller inte när anknytningspersonen är en flykting eller en alternativt skyddsbehövande och den anhörige ansöker om uppehållstillstånd inom de tre första månaderna efter att den skyddsbehövande beviljats uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista