Demonstranter i Bahrain ber tillsammans efter återkallelsen av Sheikh Isa Qassims medborgarskap.
Demonstranter i Bahrain ber tillsammans efter återkallelsen av Sheikh Isa Qassims medborgarskap. Foto: AFP

Iran: "Bahrains agerande hotar att sätta eld på hela regionen"

Tusentals shiamuslimer har samlats i protester
2:20 min

Spänningarna mellan befolkningen och regimen på den lilla önationen Bahrain ökar efter att en shiitisk religiös ledare fråntagits sitt medborgarskap.

Nu varnar en iransk befälhavare för att beslutet kan leda till våldsamma protester mot landets kungahus.

Den shiitiske religiösa ledaren Ayatollah Sheikh Isa Qassim fråntogs sitt medborgarskap efter att Bahrains inrikesministerium anklagat honom för att använt sitt inflytande som religiös ledare för "politiska skäl och för att tjäna utländska intressen".

Beslutet ska ha tagits för att motverka extremism och eftersom Isa Qassim ska ha uppmanat till sekterism och våld, enligt Bahrains myndigheter.

Tusentals shiamuslimer har samlats i protester mot beslutet, trots varningar från landets myndigheter. Läget i Bahrain var redan spänt efter att den sunnitiska regimen nyligen gett order om att den största shiamuslimska oppositionsgruppen, Wefaq, måste avbryta alla sina politiska aktiviteter.

Shiamuslimska Iran var snabba att reagera. Befälhavaren för det iranska revolutionsgardets operationer i utlandet, Qassem Suleimani, varnade igår för att Bahrains agerande kommer att "sätta eld på hela landet, men också på andra delar av regionen".

– Det enda valet människor lämnas med är att göra väpnat motstånd, sa han i ett uttalande.

Det sunnitiska kungahuset i Bahrain har ända sedan protesterna i samband med den så kallade arabiska våren 2011 intensifierat sina försök att försvaga den shiamuslimska oppositionen i landet.

Trots att shiamuslimer är i majoritet på den lilla önationen så är shiiter marginaliserade, och att frånta människor medborgarskap har varit ett vanligt sätt att handskas med oppositionella.

Enligt Human Rights Watch fråntogs 208 personer sitt medborgarskap under 2015, flera av de deporterades.

Huruvida Ayatollah Sheikh Isa Qassim och måste lämna landet är oklart.

Det amerikanska utrikesdepartementet har också uttryckt sin oro efter Bahrains beslut - Bahrain är en viktig allierad till USA och på ön finns en amerikansk flottbas. Enligt amerikanska utrikesdepartementet kan agerandet leda till ökade spänningar i hela regionen.

Den senaste tiden har relationen mellan Saudiarabien och Iran varit mer ansträngd än vanligt ända sedan saudierna valde att avrätta den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr i början på året.

Bahrains agerande är den senaste utvecklingen i en alltmer försämrad relation mellan de sunnitiska gulfstaterna och shiamuslimska Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".