Ett stort kliv för Nordkoreanska robotprogrammet

1:16 min

Nordkorea avfyrade tidigt i morse svensk tid två medeldistansrobotar av vilka den ena nådde närmare 100 mils nöjd. Detta tyder enligt bedömare på att det nordkoreanska robotprogrammet tagit ett stort steg framåt. Reaktionerna bland grannländerna har inte låtit vänta på sig.

I Nordkorea används robottester, i synnerhet de lyckosamma, som ett medel för att stärka befolkningens moral. Tv-nyheterna är snabb att basuner ut att nationen nu står ännu starkare mot fienden, vanligtvis den förhatliga trion USA, Sydkorea och Japan.

Morgonens tester av vad som tros ha varit två så kallade Musudan-robotar var ovanligt framgångsrika. Fyra tidigare försök nu under våren har misslyckats.

Den ena av de robotar som sköts upp under morgonen nådde en marschhöjd på 100 mil vilket innebär att den skulle kunna användas för att attackera mål i Japan, liksom de amerikanska baserna på öarna Guam och Saipan i Stilla Havet.

Jerker Hellström är säkerhetsanalytiker på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Enligt honom är Nordkorea nu ett steg närmare målet, det vill säga en egen kärnvapenbestyckad robotarsenal.

– Det är ju det som är själva målsättningen för kärnvapenprogrammet, att utveckla en laddning som är såpass liten att du kan montera den på en robot och avfyra den.

Enligt Jerker Hellström är det inte troligt att Nordkorea har utvecklat sitt robotprogram på egen hand. Den typen av tekniskt kunnande tros landet inte besitta i dagsläget.

Detta skulle isåfall innebära att någon eller några nationer hjälper Nordkorea och att det därför vore på sin plats att de sanktioner som redan är i kraft ses över och kanske också skärps.

– Det är en påminnelse om att Nordkorea inte har några som helst intentioner att följa de sanktioner som riktas mot regimen, säger Jerker Hellström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista