Högsta Domstolen blockerar förslag om invandring

1:32 min

Högsta domstolen i USA har blockerat ett försök av president Barack Obama att låta mellan fyra och fem miljoner invandrare stanna i USA, trots att de inte befinner sig lagligt i landet.

HD kunde inte fatta något avgörande beslut eftersom en domare saknas och det innebär att invandringsfrågan blir än hetare i den pågående presidentvalrörelsen.

HD:s åtta domare röstade fyra-fyra när de skulle ta ställning till om president Obamas presidentdekret om invandring är förenligt med konstitutionen eller inte.

Den nionde domaren dog i våras och har inte ersatts än.  Republikanerna i kongressen vägrar och tycker att nästa president ska utse domaren.

Dagens beslut visar vilken avgörande makt en domare i USA:s högsta domstol har.

HD:s ställningstagande betyder ett svidande nederlag för president Barack Obamas försök att låta miljontals invandrare stanna och söka arbetstillstånd.

Förutsättningen är att de har någon anknytning i USA, har bott  i landet I mer än fem år och följer lagen. Presidenten var djupt besviken:

– Jag tycker att det är hjärteskärande för de miljoner som etablerat sig här, som har familj, som hoppas på att kunna arbeta och betala skatter, sa han och kritiserade republikanerna för att inte vilja lösa de problem som alla anser finns med det stora antalet invandrare som stannar i USA utan tillstånd.

26 delstater utmanade Obamas presidentdekret, dels för det sakliga innehållet, men de hävdade också att han överskridit sina befogenheter genom att gå förbi kongressen.

Eftersom HD inte kunde nå majoritet för en uppfattning om vad som ska gälla, gäller beslut i lägre rätt som stoppar förslaget tillsvidare.

I presidentvalet har republikanernas blivande kandidat Donald Trump sagt att han vill skicka ut alla invandrare som befinner sig olagligt i USA. Det rör sig om mellan 11 och 12 miljoner människor.

Trump har också sagt att USA ska bygga en mur mot Mexico för att stänga ute invandrare.

Demokraternas blivande kandidat Hillary Clinton vill tvärtom fortsätta med president Barack Obamas invandringspolitik, men göra den mer generös. Hon har lovat att inte utvisa barn och vill låta deras familjemedlemmar stanna.

Frågan om invandringen tar redan stor plats i valrörelsen och den kommer troligen växa.

Presidentvalet bestämmer också vem som kan nominera nya domare till Högsta Domstolen, positioner med avgörande makt i USA. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista